Антикризова методика

May 17, 2009
П’ятнадцятого травня 2009 року до Верховної Ради України було внесено проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (законопроект №4480, н.д. Володимир Ландік, Олена Бондаренко, фракція Партії Регіонів, н.д. Віктор Уколов, БЮТ; щодо зменшення впливу світової економічної кризи на діяльність електронних засобів масової інформації в Україні).

Законопроектом пропонується внести методику розрахунку розміру ліцензійного збору безпосередньо до ст. 31 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”.

Така необхідність, на думку авторів, викликана тим, що у зв’язку з набуттям чинності постанови Кабінету Міністрів України від 9 липня 2008 року №626 «Про визнання такими, що втратили чинність, постанов Кабінету Міністрів України з питань визначення розміру грошових зборів за видачу телерадіоорганізаціям ліцензій на право користування каналами мовлення», а також набранням сили рішення Національної ради, яке визначило новий порядок обчислення методики, виникла ситуація, за якої значно зріс розмір ліцензійного збору за видачу, переоформлення та продовження ліцензій, що в свою чергу створило загрозу знищення регіонального та місцевого мовлення в більшості населених пунктів України.

У пояснювальній записці автори наводять приклад, що за період дії нової методики більшість компаній, яким було продовжено строк дії ліцензії звертались до Національної ради з проханням відстрочити термін сплати ліцензійного збору, а понад 10 компаній вже були позбавлені можливості отримати, продовжити чи переоформити ліцензії через відсутність коштів на сплату ліцензійного збору.

Адреса законопроекту:
http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=35223