Антикризове ліцензування

September 7, 2009

Третього вересня 2009 року до Верховної Ради України було внесено проект Закону України «Про внесення змін до ст. 31 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо зменшення впливу світової економічної кризи на діяльність електронних засобів масової інформації в Україні (законопроект №5096, н. д. Юрій Кармазін, фракція блоку НУНС, н. д. Олена Бондаренко, фракція Партії регіонів, н. д. Віктор Уколов, фракція БЮТ, н. д. Володимир Ландік, фракція Партії регіонів).

Автори пропонують у зв’язку з економічною кризою внести зміни до статті  31 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», доповнивши її положенням, за яким Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на підставі звернення телерадіоорганізацій, підтриманих органом місцевого самоврядування або комітетом Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації,  в 10-ти денний термін зобов’язана скасувати рішення  про анулювання ліцензій на право користування каналами мовлення телерадіоорганізацій, термін дії яких закінчився в період фінансово-економічної кризи  і  які у зв’язку з економічною кризою не мали фінансової можливості сплатити суму ліцензійного збору в повному обсязі у встановлені чинним законодавством терміни, та  поновити дію ліцензії з відстроченням або розстрозстроченням сплати суми ліцензійного збору.

Дію цього закону автори планують поширити на телерадіоорганізації, термін дії ліцензій  на право користування каналами мовлення яких закінчився в 2009 році.

У разі ухвалення законопроекту, Національна рада буде зобов’язана в 10-денний термін з дня набрання законом чинності розробити порядок поновлення ліцензій таких ТРО.

 Адреса проекту: http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=36018