Апарат ВРУ в результаті судового оскарження оприлюднив декларацію Олександра Єфремова за 2012 рік

September 24, 2014

Апарат Верховної Ради України 19 вересня 2014 року надіслав відповідь на запит журналістки Оксани Коваленко щодо того, де було оприлюднено декларацію про доходи за 2012 рік голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова. Сам запит був надісланий ще в жовтні минулого року, однак тоді журналістка отримала відмову, оскільки, на думку посадовців, запитана інформація «не була публічною».

В ході судового провадження, що було ініційоване Оксаною Коваленко і підтримане Фондом захисту права на доступ до інформації,  Київський апеляційний адміністративний суд 13 травня 2014 року визнав таку відмову неправомірною і зобов’язав Апарат ВРУ надати повну інформацію про те, яким чином посадовці виконали вимоги Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції» та  оприлюднили відомості з декларації народного депутата. Зокрема, у відповідь на твердження представника Апарату ВРУ про те, що декларація пана Єфремова взагалі не була оприлюднена через відсутність його згоди, суд наголосив, що такий підхід органу влади до тлумачення закону є необґрунтованим, а на запит журналістки в такому разі Апарат ВРУ зобов’язаний був прямо вказати про не оприлюднення відомостей.

Після відкриття виконавчого провадження у справі Апарат ВРУ таки опублікував на офіційній сторінці народного депутата Олександра Єфремова відомості з його майнової декларації за 2012 рік та надав у відповідь на запит Оксани Коваленко посилання на відповідну Інтернет-сторінку.

Нагадаємо, що під впливом широкого громадського тиску спікер Верховної Ради України Олександр Турчинов 13 серпня 2014 року також надав доручення Керівнику Апарату Верховної Ради виконати вимоги ст. 12 Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції» та оприлюднити відомості з декларацій за минулий рік усіх народних депутатів. Таким чином, ознайомитись  з деклараціями народних обранців, принаймні  за 2013 рік,  можна уже не вдаючись до тривалої судової тяганини.