Апеляційний суд відмовив у наданні списків реєстрації народних депутатів

January 16, 2014

Київський апеляційний адміністративний суд 16 січня 2014 року розглянув апеляційну скаргу журналістки Оксани Коваленко на рішення суду першої інстанції щодо відмови Апарату Верховної Ради України надати копію реєстрації списків народних депутатів на виїзному засіданні парламенту 4 квітня 2013 року.

Суд першої інстанції визнав законною відмову в наданні зазначених списків, мотивуючи це захистом персональних даних, а саме – підписів народних депутатів. При цьому, суд абсолютно не врахував, що самі підписи є у відкритому доступі, зокрема, на сайті ЦВК містяться копії оригіналів декларації кожного народного депутата з його підписом. Крім того, при обмеженні доступу до інформації, ні відповідач, ні суд не виконали вимоги трискладового тесту, а також не врахували, що поширення копії списків було суспільно необхідним, зважаючи на резонансність і суперечливість виїзного засідання.

Незважаючи на це, апеляційний суд залишив рішення першої інстанції без змін, віддавши перевагу захисту персональних даних народних депутатів перед правом громадськості отримувати суспільно необхідну інформацію та здійснювати громадський контроль за діяльністю органів влади.

Позивач та її представники готують касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду України.