Апеляційний суд відмовився розкрити автобіографії лідерів політичних партій на парламентських виборах-2014

August 17, 2015

Київський апеляційний адміністративний суд 17 серпня 2015 року розглянув апеляційну скаргу Інституту Медіа Права у справі про визнання неправомірною відмови ЦВК надати копії автобіографій кандидатів у народні депутати на парламентських виборах 2014 року. Запит громадської організації стосувався автобіографій лідерів виборчих списків шести партій, які подолали прохідний бар’єр до Верховної Ради, зокрема, Віталія Кличка (БПП), Юлії Тимошенко (БЮТ), Олега Ляшка (Радикальна партія), Арсенія Яценюка («Народний фронт»), Ганни Гопко (Самопоміч) та Юрія Бойка (Опозиційний блок).

Центральна виборча комісія, як і Окружний адміністративний суд, який розглядав справу у червні, визнали відомості з автобіографій конфіденційними і зауважили, що оприлюдненню підлягає лише загальна інформація, яка за законом розміщується на сайті ЦВК (відомості про партійність, останнє місце роботи, відсутність судимості). Натомість, інформацію про освіту, трудову та громадську діяльність кандидатів, на думку суду, без їх згоди поширювати не можна.

Апеляційний суд погодився із такою позицією, відхиливши вимоги громадської організації.

Водночас, Інститут Медіа Права готовий оскаржувати таке рішення до Вищого адміністративного, і далі – до Європейського суду з прав людини, якщо національні органи знову не стануть на захист права на інформацію.

«Ключовий принцип доступу до інформації про публічних осіб, а особливо – політиків, який діє в Європі, полягає в тому, що вони, апелюючи на виборах до довіри громадськості, самі погодились «виставити» себе на публічне політичне обговорення і сфера їх «приватного життя» з цього моменту є значно вужчою, ніж у звичайної людини, – зауважує представник ІМП Віта Володовська. – Інформація про освіту та діяльність лідерів політичних партій аж ніяк не зачіпає внутрішніх сімейних відносин чи особистих таємниць, але є, безумовно, важливою для належної оцінки їх компетенції як представників народу у владі».

Варто також звернути увагу на те, що сам Закон «Про вибори народних депутатів України» прямо передбачає: інформація, що міститься у документах, поданих до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатів, є відкритою.

У судовому засіданні сьогодні було проголошено лише резолютивну частину, повний текст рішення з аргументами апеляційного суду буде виготовлений за тиждень.