Борці з курінням: хочa за 10 років вдалося досягнути значних успіхів у контролі над тютюном, боротьба за життя та здоров’я українців продовжується

March 16, 2016

Україна відзначає десятиріччя з моменту ратифікації Рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров’я із боротьби проти тютюну (РКБТ ВООЗ). Громадські активісти вчора презентували основні досягнення України у сфері контролю над тютюном за останні 10 років під час брифінгу у Верховній Раді України.

 

tobacco free kyiv 1Рамковa Конвенція ВОOЗ із боротьби проти тютюну є непересічним документом, який допоміг врятувати сотні тисяч життів. До прикладу, якщо ще у 2008 році курило 10 млн.100 тис. українців, то сьогодні статистика показує, що цей показник зменшився до 7 млн. 400 тис. Це свідчить про те, що українці відмовляються від куріння. Радує, що все менше і менше дітей залучається до куріння,” – зауважила на брифінгу у Верховній Раді координатор проекту “Київ без тютюнового диму” Юлія Солоха.

Вона повідомила, що в Україні було прийнято ряд законодавчих заходів, що дозволило зменшити рівень тютюнокуріння: 

  • заборонено рекламу, спонсорство та стимулювання продажу тютюнових виробів; 
  • заборонено куріння в кафе, барах та ресторанах; 
  • запроваджено зображення на пачках сигарет з наслідками куріння; 
  • підвищуються податки та ціни на тютюнові вироби. 

Комплекс цих заходів дозволив зменшити рівень куріння. Це підтверджує і статистика з виробництва сигарет. Якщо ще кілька років тому в Україні було вироблено 125 мільярдів штук сигарет, то 2015 року вироблено 73 мільярди штук. А це, у свою чергу, говорить про те, що українці все більше і більше кидають курити. Проте нам сьогодні не можна зупинятися, адже це ще не кінець, ми й далі продовжуємо боротьбу,” – зазначила Юлія Солоха.

Вона нагадала, що днями громадськість представила Маніфест за майбутнє без тютюну. Цим документом лікарі та громадські діячі проголосили основні наміри, яких має вжити Україна для того, щоб і на далі продовжувати цю позитивну тенденцію до скорочення рівня поширеності куріння.

Один із ініціаторів Маніфесту, директор Інституту Медіа Права, керівник проекту “Київ без тютюнового диму” Тарас Шевченко акцентує увагу на ролі громадськості у боротьбі з курінням.

Ми написали багато законів, які дають можливість захищати свій простір від тютюнового диму, і Верховна Рада їх ухвалила. Але закони не будуть працювати без бажання кожного громадянина дихати свіжим повітрям. Не міліція має бігати за кожним курцем, а некурці відстоювати свої права на зупинках, у ресторанах чи під’їздах, офісах на повітря без тютюнового диму,” – заявляє Тарас Шевченко.

Він вважає, що комплекс заходів, передбачених у Маніфесті за майбутнє без тютюну, має знизити рівень куріння, робити його не популярним, не прийнятним у середовищі.

Тарас Шевченко повідомив, що одним із майбутніх кроків у боротьбі з курінням буде відстоювання заборони викладки сигарет у місцях продажу. “Ми хочемо припинити усі маніпуляції з забороною реклами сигарет. Зараз продавці обходять закон, використовуючи специфічну викладку пачок на вітринах з підсвіткою. Наша ж позиція – продаж сигарет має бути за закритими вітринами. Щоб не бачили їх ні ті, хто кинув курити, ні дитина, яка стоїть у черзі і бачить викладку,” – зауважив Тарас Шевченко.

Те, що ми робимо в Україні для простору без тютюнового диму, відповідає світовому напрямку. Приємно, що сьогодні наша країна є в групі лідерів, що рухається у цьому напрямку,” – резюмував керівник проекту “Київ без тютюнового диму.”

Маніфест за майбутнє без тютюну підтримали і народні депутати. Сьогодні зібрано близько 80 підписів народних обранців під документом. 

tobaccofreekyiv2У боротьбі із куріння ми бачимо союзником і народних депутатів, оскільки вони ухвалюють закони і можуть реально вплинути на зниження рівня тютюнопаління в Україні. Ми прагнемо залучити максимальну кількість депутатів до реалізації Маніфесту, підвищити їхню обізнаність та відповідальність у цьому питанні. Приємно, що народні обранці не лише ставлять підпис під документом, а й детально вивчають його, цікавляться подальшими кроками громадськості,” – зауважила координатор проекту “Київ без тютюнового диму” Юлія Солоха, яка протягом дня у ВРУ зібрала близько пів сотні підписів парламентарів.