Бюджет 2015 року: скільки витратять на медіа у 2015-му [ІНФОГРАФІКА]

January 13, 2015

Закон України “Про державний бюджет України на 2015 рік”, прийнятий парламентом 29 грудня минулого року, вступив в силу 1 січня, однак додатки до бюджету були оприлюднено лише нещодавно. Саме у додатках мітиться інформація про те, як саме будуть витрачені бюджетні кошти.  Якими є медійні видатки у 2015 році?

Як і раніше, витрати на медійні питання закріплені за Верховною Радою, Кабміном, Держкомтелерадіо, Нацрадою, Мінкультом, Мінекономіки.


Верховна Рада та її видання

Загальне фінансування Апарату Верховної Ради становить 746,78 млн гривень, що на 67 млн більше, ніж у 2014 році. Можна припустити, що збільшення видатків на утримання парламентського апарату в цьому році пояснюється інфляцією, підвищенням тарифів на організаційно-технічне забезпечення тощо. Для порівняння: у 2013 році ця цифра становила 935 млн грн.

На висвітлення діяльності парламенту України черездержавні ЗМІ (телебачення і радіомовлення, газета “Голос України” і журнал “Віче”) планують витратити 26,34 млн, на 5 млн більше, ніж у минулому році. 


Видання Президента та Кабінету міністрів

Як і у попередні роки, видання інформаційного бюлетеню “Офіційний вісник президента України” фінансуватимуть разом із підтримкою Національного камерного ансамблю “Київські солісти” та Національного культурно-мистецького та музейного комплексу “Мистецький арсенал”. Сума видатків становитиме 15 млн гривень. Фінансування кабмінівського «Урядового кур’єра» трохи збільшили – цьогоріч на його видання планують витратити 4,49 млн грн.


Міністерство інформаційної політики

У державному бюджеті на 2015 рік з’явилася нова стаття видатків – на Мінінформполітики. Хоча саме міністерство досі офіційно не утворене і маємо лише міністра, однак у державному бюджеті на фінансування цього відомства передбачили 4 млн гривень.


Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення

Бюджет Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення зменшили на 1 млн гривень – з 21,64 млн. до 20,56 млн. грн. 

Держкомтелерадіо

Майже на 200 млн гривень збільшили бюджет Державного комітету з питань телебачення та радіомовлення: – з 682,5 млн. у 2014 році до 879,14 млн гривень. Левову частку цієї суми у 2015 році витратять на фінансування програми “Виробництво та трансляція телерадіопрограм для державних потреб, збирання, обробка та розповсюдження офіційної інформаційної продукції, створення та функціонування україномовної версії міжнародного каналу “EuroNews” – 834,8 млн грн. Нагадаємо, нещодавно ЗМІ повідомляли про те, що Кабінет Міністрів України планує припинити функціонування україномовної версії міжнародного телеканалу Euronews.

Стаття щодо фінансування прикладних розробок у сфері засобів масової інформації, книговидавничої справи та інформаційно-бібліографічної діяльності, фінансова підтримка розвитку наукової інфраструктури “схудла” на 3,5 млн грн і становить 6,38 млн грн.

На 13 млн зменшили фінансування програми “Українська книга”: у 2015 році ця цифра дорівнюватиме 15,5 млн. Тенденція до зменшення фінансування українського книговидання спостерігається ще з 2012 року. Так, із 40 млн у 2013 році скоротили до 37,5 млн грн. Зросла стаття “Підвищення кваліфікації працівників засобів масової інформації в Укртелерадіопресінституті” – на це витратять 3,24 млн гривень.

Державні стипендії видатним діячам інформаційної галузі, дітям журналістів, які загинули або стали інвалідами у зв’язку з виконанням службових обов’язків  та премії в інформаційній галузі майже незмінні – близько 2,2 млн гривень. До 40 тисяч грн. скоротили видатки на бюджетну програму “Інформаційне та організаційне забезпечення участі України у міжнародних форумах, конференціях, виставках та інших заходах”. Ще у 2012 році програма обходилась бюджету у 4 млн гривень.

Видання міністерств

Фінансування видань з економічних питань і забезпечення функціонування веб-порталу з питань державних закупівель у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі скоротили до 3 млн грн. “Право України”, як і у попередньому році, не фінансуватимуть взагалі.

Міністерство культури отримає 66 млн грн. на створення та розповсюдження національних фільмів, фінансування державного підприємства “Національний центр Олександра Довженка” та майже 8 млн. грн. на підтримку друкованих періодичних видань культурологічного напрямку, газет мовами національних меншин та підтримку гастрольної діяльності вітчизняних виконавців.

645 млн грн. у 2015 році витратять на фінансування Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, що на 150 млн більше, ніж у 2014.  Натомість майже в 4 рази зменшили фінансування Державної служби України з питань захисту персональних даних – цього року служба у своєму розпорядженні матиме близько мільйона гривень.

Витрати державних підприємств зв’язку на розповсюдження вітчизняних періодичних друкованих видань із коштів бюджету не відшкодовуватимуть.