СEDEM підтримав звернення щодо доопрацювання Урядового законопроекту про боротьбу з піратством в Інтернеті

May 30, 2016

Центр демократії та верховенства права спільно з іншими громадськими організаціями звернулись до Прем’єр-міністра України із закликом доопрацювати Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет» №4629, що був зареєстрований Урядом у Верховній Раді 10 травня 2016 року.

Відзначаючи важливість боротьби з піратством в Інтернеті, автори звернення підкреслюють не менше значення забезпечення свободи слова і права на приватність в мережі та наголошують на загрозах, які містяться у зазначеному законопроекті.

Повний текст звернення далі:

Спільне звернення

Асоціації «Незалежні регіональні видавці України», Української асоціації видавців періодичної преси, Національної спілки журналістів України, ГО «Центр демократії та верховенства права», Комісії з питань науки та ІТ, Профспілки працівників культури України, ВБФ «журналістська ініціатива», ГО «Східноєвропейський Інститут проблем медіа», ВГО «Незалежна асоціація телерадіомовників», Асоціації правовласників та постачальників контенту, ГО «Детектор медіа», Федерації роботодавців медійної галузі, МГО «Асоціація “Новомедіа”».

 Шановний Володимире Борисовичу!

 Кабінет Міністрів України подав до Верховної Ради Проект Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет” (реєстр.№4629 від 10.05.2016).

Метою законопроекту, як зазначають його автори, є, зокрема, запровадження прозорого, передбачуваного та ефективного механізму припинення порушень авторського і (або) суміжних прав шляхом видалення або унеможливлення доступу до інформації, що порушує авторське право і (або) суміжні права в мережі Інтернет.

Безумовно вітаючи дії, направлені на боротьбу з піратством, зазначаємо, що законопроект має певні негативні риси, що можуть призвести до порушення прав людини в Інтернеті, зокрема: 

  1. Будь-яка особа (у т.ч. недобросовісна фірма-“одноденка”), отримавши електронний цифровий підпис, може подати власнику веб-сайту, постачальнику послуг хостингу безпідставну заяву з вимогою щодо видалення або унеможливлення доступу до певної інформації. При цьому у власника веб-сайту, постачальника послуг хостингу немає ні права, ні можливості визначати наявність і обсяг авторських прав у заявника – заявнику достатньо заявити “твердження” про наявність у нього майнових прав на об’єкт авторського і (або) суміжних прав, не надаючи жодних доказів.

 

Результатом такої заяви може бути блокування (видалення) певної інформації, а у випадку подання заяви постачальнику послуг хостингу – блокування всього веб-сайту, оскільки хостер у випадку використання https-протоколу (а таких 50% сайтiв) не може заблокувати контент, а може заблокувати весь сайт. 

  1. Постачальник послуг хостингу буде блокувати без суду будь-який іноземний сайт. 
  1. Зазначене блокування, відповідно до законопроекту, триватиме мінімум 10 робочих днів. Згодом (не пізніше ніж протягом 14 робочих днів з моменту надсилання копії заяви) недобросовісний заявник може подати позовну заяву до суду (надавши документи про це постачальнику послуг хостингу) та використовувати певні процесуальні дії з метою затягування розгляду справи.
  1. Також законопроект не встановлює обов’язку заявника звернутись до суду за остаточним вирішенням, а лише передбачає розблокування контенту (веб-сайту) не пізніше ніж протягом 14 робочих днів з моменту подання заяви у випадку ненадання власнику веб-сайту, постачальнику послуг хостингу документів, які підтверджують, що суб’єкт авторського права і (або) суміжних прав ініціював судове провадження з метою забезпечення захисту свого авторського права і (або) суміжних прав.

 

Але, у той же час, законопроект не позбавляє можливості заявника повторно звернутись із вимогою щодо видалення або унеможливлення доступу до інформації, без обмеження кількості таких звернень, що фактично може призвести до тривалого блокування.

  1. Запропоновані у пункті 3 законопроекту зміни до Закону України “Про авторське право і суміжні права” нададуть будь-яким особам (у тому числі конкурентам в діловій та політичній сферах) інструмент для провокацій та зловживань, блокувань веб-сторінок та веб-сайтiв, створять умови для хаосу та колапсу в сфері інтернету та призведуть до колосальної напруги у суспільстві та незадоволення діяльністю влади, як це, наприклад, було з відкликаним з парламенту США SOPA (Stop Online Piracy Act); гарантовано істотно понизить рейтинги України зі свободи слова та багатьох інших свобод. Закріплення принципу «презумпції вини» будь-якого користувача і неможливість оперативно відновити доступ до контенту, що був незаконно обмежений, також створює серйозну загрозу для діяльності журналістів і громадських активістів, що висвітлюють питання корупції та інших зловживань у публічній сфері. 

 

Для унеможливлення зазначених вище негативних наслідків закликаємо Вас відкликати Проект Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет” (реєстр.№4629 від 10.05.2016) та ініціювати створення робочої групи, яка б включала, крім представників державних органів, також експертів громадянського суспільства, для подальшого доопрацювання законопроекту. 

Важливо включити до тексту проекту положення, відповідно до яких примусове блокування контенту в Інтернеті має здійснюватись судом, наприклад, через вдосконалення механізмів забезпечення позову (Цивільний процесуальний кодекс, стаття 151) або вжиття запобіжних заходів (Господарський процесуальний кодекс, стаття 43-1), що дасть змогу забезпечити оперативність захисту. У цьому випадку суд також буде перевіряти і особу заявника і, попередньо, обґрунтованість претензій, належність та доказову силу документів, вживатиме заходів від зловживань та визначиться з адекватним обсягом запобiжних заходiв. 

Ми, Організації, що нижче підписались, готові надати свої експертні пропозиції до тексту законопроекту задля досягнення справедливого балансу між захистом інтелектуальної власності і забезпеченням свободи вираження поглядів, приватності та законних інтересів громадян у мережі Інтернет.

2