ЦЕДЕМ підтримує забезпечення прав людини щодо штучного інтелекту та доєднався до відкритого листа стосовно Конвенції зі штучного інтелекту Ради Європи

February 5, 2024

Центр демократії та верховенства права підписав відповідний лист, підкреслюючи свою підтримку вимогам щодо забезпечення дотримання прав людини у сфері використання технологій штучного інтелекту в приватному секторі

Під час останнього засідання Комітету Ради Європи зі штучного інтелекту щодо Рамкової конвенції її застосування обмежили у питаннях, пов’язаних з національною безпекою та обороною та роботою приватних розробників штучного інтелекту. В питаннях національної безпеки та оборони державам залишили можливість не застосовувати положення Конвенції щодо прав людини. 

Саме тому представники організацій громадянського суспільства підготували та опублікували відкритий лист до Ради Європи щодо Конвенції Ради Європи зі штучного інтелекту, в якому звертають увагу на важливість забезпечення дотримання прав людини у контексті штучного інтелекту, а саме: не оминати діяльності приватних розробників та не здійснювати повне виключення усіх питань зі сфери дії Рамкової конвенції, що стосуються національної безпеки та оборони.

Центр демократії та верховенства права доєднався до групи громадських організацій та інших представників громадянського суспільства, які підписали лист щодо Рамкової конвенції зі штучного інтелекту.

Недотримання прав людини в контексті приватних розробників штучного інтелекту (ШІ) може мати серйозні наслідки, саме тому ЦЕДЕМ підписав відповідний лист.

Лист підписали громадські організації, окремі громадяни, науковці та експерти з цифрових технологій. Лист відкритий до підписання. Для того, щоб його підписати потрібно написати на електронні адреси pannatier@algorithmwath.ch (AlgorithmWatch) або sushruta@ecnl.org (ECNL).