ЧЕСНО презентував Каталог ФАР

December 24, 2015

Сьогодні 24 грудня 2015 відбулася презентація Каталогу  фігурантів антикорупційних розслідувань (ФАР). Юридичний експерт Інституту Медіа Права Галина Чижик, в складі громадського руху  ЧЕСНО, а також Андрій Круглашов (ЧЕСНО), Єгор Поляков  (ЧЕСНО), Вадим Гудима (ЧЕСНО), працювали пліч-о-пліч та розробили цей новий антикорупційний онлайн-інструмент. У прес- конференції також взяла участь юрист Центру протидії корупції  Олена Щербан.

FAR_logo

 

Каталог ФАР містить інформацію про корупційні схеми та прізвища осіб, які «засвітилися» у журналістських розслідуваннях «Наших грошей», «Схем», «Української правди», Слідства.Info та інших провідних журналістських видань.

Каталог ФАР систематизує інформацію про корупціонерів при владі і в бізнесі, інформацію про яких на сайті можна шукати за особою та юридичною особою. Важливими цілями каталогу є зробити корупцію видимою та «неприйнятно дорогою». Адже саме корупція «отруює політичну діяльність в Україні» – підкреслив Вадим Гудима. «На жаль, правоохоронна та судова система в Україні не працюють належним чином. Тому більшість антикорупційних викриттів досі сьогодні роблять журналісти, а не прокуратура, міліція чи суд – наголосила Галина Чижик. Ми щиро віримо у те, що наш ресурс, Каталог фігурантів антикорупційних журналістських розслідувань, стане джерелом для правоохоронців, для того, аби карати осіб, які вдалися до неправових методів, щоб здобути для себе ті чи інші блага».

Цей портал може стати хорошою площадкою для громадян робити власні аналітичні висновки, –  зазначила Олена Щербан, – а це одна з фундаментальних ознак демократичного суспільства”. Водночас, як зазначив Андрій Круглашов, “ФАР – це можливість створення інституту політичної пам’яті в Україні”.

Наразі Каталог ФАР налічує понад 100 описів корупційних схем, в яких засвітилося близько 300 осіб. Команда Руху ЧЕСНО продовжить працювати над наповненням Каталогу.