ЧЕСНО у Харкові: депутати міськради прогулюють засідання та не пишуть запитів

June 22, 2015

Дев’ятнадцятого червня Громадський рух ЧЕСНО презентував у Харкові результати дослідження роботи депутатів Харківської міської ради. Як виявилось, деякі депутати не ходять на засідання ради та майже не пишуть депутатських запитів.

Юрист ІМП та активіст Громадського руху ЧЕСНО Галина Чижик заначила, що відповідно до статті 37 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» депутат, який пропустив понад 50% засідань ради впродовж року, може бути відкликаний громадою або самою місцевою радою. У Харківській міській раді Рух ЧЕСНО нарахував аж 13 кандидатів на відкликання. За словами Сергія Огородника, активіста ЧЕСНО, депутати по-різному пояснюють причини пропусків  –  від проблем зі здоров’ям до конфліктів з  міським головою. Також, як виявили результати дослідження, депутати у Харкові не пишуть депутатських запитів. За весь час каденції – а це майже 5 років – на розгляд ради було винесено лише один депутатський запит.

Активісти Галина Чижик та Сергій Огородник представили учасникам акції «бюрократичну піраміду» – великий стос паперу вартістю майже 30  тисяч гривень. Саме таку суму просить Харківська міська рада за інформацію про відвідування депутатами засідань постійних комісій ради та відомості із декларацій депутатів, мовляв саме такими є витрати на копіювання цієї інформації. «Харківська міська рада тлумачить Закон “Про доступ до публічної інформації на свій лад. Формально вони його не порушують, але всі розуміють, що сума, яку вони просять за копіювання – 30 з лишком тисяч гривень – непідйомна для нас. Чи такою має бути для харків’ян ціна за інформацію про роботу їхніх обранців?» – зазначила юрист ІМП Галина Чижик.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО розпочав кампанію «Чесна весна – відповідальна осінь». В рамках цієї кампанії ми аналізуємо роботу депутатів місцевих рад, а саме як депутати відвідують засідання ради та її постійних комісій, чи пишуть депутатські запити, якою є їхня політична траєкторія та чи готові вони відкрити інформацію про свої статки. 

Із детальним аналізом роботи харківських депутатів можна ознайомитись за посиланням