Депутат пропонує надати Нацраді право самостійно обмежувати трансляції іноземних мовників

July 18, 2014

У Верховній Раді зареєстровано Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” щодо встановлення процедури тимчасового обмеження трансляції та ретрансляції на території України програм телерадіоорганізацій, які не підпадають під юрисдикцію України (проект №4297а, н.д. Микола Княжицький).

Положення законопроекту передбачають надання Національній раді України з питань телебачення та радіомовлення права власним рішенням обмежувати трансляцію та ретрансляцію програм, які походять з інших країн, у випадку, якщо їх передачі містять заклики до повалення конституційного ладу, пропаганду війни, національної нетерпимості або інформацію, яка не відповідає Закону України «Про захист суспільної моралі» чи її поширення містить ознаки злочину, на строк до 3 місяців.

Для забезпечення виконання провайдерами рішень Національної ради про тимчасову заборону ретрансляції пропонується передбачити відповідальність провайдерапрограмної послуги у разі ретрансляції ним телерадіопрограми у період, коли вона заборонена рішенням Національної ради, у вигляді штрафних санкцій, а також передбачається можливість Національної ради звертатися з позовом до суду про анулювання ліцензії провайдера програмної послуги у разі невиконання рішення регуляторного органу.

Таким чином, на думку ініціатора законопроекту, на нормативному рівні буде передбачено «механізм швидкого реагування на поширення через телеорганізації закликів, які порушують норми національного законодавства та міжнародних договорів та посягають на права та свободи людини і громадянина».