Депутат пропонує оприлюднювати інформацію про використання держмайна

April 30, 2015

Народний депутат Павло Кишкар зареєстрував у Верховній Раді законопроект про внесення змін до Закону України «Про доступ до публічної інформації» щодо розкриття інформації про володіння, користування чи розпорядження державним та комунальним майном(проект № 2753).

У проекті пропонується доповнити перелік розпорядників інформації юридичними особами, які мають у господарському віданні або оперативному управлінні державне або комунальне майно. Інформація про використання такого майна має надаватись у відповідь на інформаційні запити, а також оприлюднюватись на веб-сайтах цих установ, підприємств чи організацій або органів влади, до чиєї сфери вони належать.

Зокрема, підлягають обов’язковому оприлюдненню:

· переліки державного та комунального майна, що знаходяться у них на праві господарського відання або праві оперативного управління.

· копії укладених договорів оренди державного та/або комунального майна (у тому числі – земельних ділянок), в яких розпорядник інформації виступає орендодавцем;

· копії укладених договорів щодо відчуження державного та/або комунального майна (у тому числі – земельних ділянок).

Як зазначає автор, прийняття законопроекту спрямоване на вдосконалення системи публічного доступу та відкритості інформації про володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, адже існуючі норми щодо доступу до таких даних лише шляхом подання запитів «мають фрагментарний і несистемний характер та значно звужують можливості громадян на публічний доступ до такої інформації».