Депутатка пропонує посилити відповідальність за ігнорування депзапитів

March 13, 2013

П’ятого березня 2013 року народний депутат Слюз Тетяна зареєструвала проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України (законопроект №2470; щодо відповідальності за перешкоджання діяльності народного депутата України та депутата місцевої ради).

Авторка законопроекту пропонує встановити кримінальну відповідальність за ненадання інформації  на депутатський запит, несвоєчасне надання інформації, надання недостовірної, неточної, неповної інформації, безпідставну відмову в задоволенні запиту на інформацію, необґрунтоване віднесення інформації до інформації з обмеженим доступом шляхом віднесення їх до переліку діянь, що згідно зі статею 351 Кримінального кодексу України є перешкоджанням діяльності народного депутата України та депутата місцевої ради.

Актуальнысть законопроекту, запропонованого авторкою полягає у тому, що “останнім часом складається тверда тенденція ігнорування запитів (звернень), як народних депутатів, так і депутатів місцевих рад всіма гілками влади. Відповіді, або взагалі не надаються, або носять недостовірний, загальний, не обґрунтований характер, а в окремих випадках інформація безпідставно відноситься до інформації з обмеженим доступом. Депутатам доводиться по кілька разів звертатись з приводу некваліфікованого розгляду їх звернень, витрачаючи при цьому бюджетні кошти на переписку, що не дає змогу оперативно реагувати на ту чи іншу проблему.”

Окрім того, законопроект вносить зміни у розмір та види санкцій за порушення статті. Зокрема, за вищеперераховані діяння передбачений штраф у розмірі тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (у чинній редакції –  від ста до тисячі, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років). За невиконання службовою особою законних вимог комітетів Верховної Ради України чи тимчасових слідчих комісій Верховної Ради України, створення штучних перешкод у їх роботі, надання недостовірної інформації (чатина друга статті 351) встановлений штраф у розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, (у чинній редакції –  від п’ятисот до двох тисяч, або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років). Також автор проекту пропонує додати частину третю, якою передбачити відповідальність у вигляді арешту на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до трьох років за повторне вчинення таких дій.

Зауважимо, що дія депутатського запиту спрямована не лише на органи державної влади, а також органи місцевого самоврядування, але і на юридичних осіб – суб’єктів приватного права. Внесення змін до законопроекту у такій редакції може стати додатковим важелем тиску на підприємців.

Картка законопроекту – http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?pf3511=45983