Депутати хочуть дозволити спецслужбам блокувати Інтернет-ресурси без рішення суду

June 30, 2015

У Верховній Раді 19 червня 2015 року було зареєстровано проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення відповідальності за вчинені правопорушення у сфері інформаційної безпеки та боротьби з кіберзлочинністю (проект № 2133а, н.д. Андрій Кожем’якін, Владислав Бухарєв, Руслан Лук’янчук, Віктор Король, Микола Паламарчук).

У пояснювальній записці автори зазначають, що законопроект розроблено у зв’язку з необхідністю підвищення ефективності заходів спрямованих на протидію кіберзлочинності, а також терористичним проявам на території України. Водночас, варто зауважити, що сам проект містить низку ризиків для інформаційної свободи.

Так, зміни, що вносяться до Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» та Закону України «Про контррозвідувальну діяльність», дозволятимуть безстроково (а в окремих випадках – і без рішення слідчого судді) без повідомлення самої особи проводити щодо неї низку заходів, які суттєво порушуватимуть її право на приватність, а саме – арештовувати кореспонденцію, здійснювати аудіо- та відеоконтроль особи та її місця перебування, установлювати радіоелектронні засоби, отримувати іншу інформацію про особу.

Зміни до Закону України «Про Службу Безпеки України» передбачають надання СБУ повноважень щодо здійснення контррозвідувального захисту інформаційного простору України. До її повноважень пропонується додати можливість безперешкодно отримувати в установленому законом порядку доступ до інформації, яка обробляється в державних електронних інформаційних ресурсах (реєстри, бази та банки даних, інші інформаційні масиви) операторів і провайдерів телекомунікацій щодо споживача, отриманих при укладанні договору, наданих телекомунікаційних послуг, у тому числі отриманих послуг, їх тривалості та змісту, маршрутів передавання. Таким чином, без рішення суду СБУ отримує повноваження знімати будь-яку інформацію про користувачів мобільного зв’язку та Інтернету, причому за невиконання вимоги надати цю інформацію СБУ має право притягати до адміністративної відповідальності (у розмірі до 150 НМДГ).

Крім того, пропонується внести зміни до Закону України «Про телекомунікації», відповідно до яких оператори та провайдери телекомунікацій за рішенням НКРЗІ зобов’язані обмежувати (припиняти, блокувати) доступ своїх абонентів до ресурсів мережі Інтернет, через які здійснюється розповсюдження інформації, поширення якої суперечить закону, та поновлювати такий доступ на підставі відповідного рішення у разі видалення зазначеної інформації, або на підставі судового рішення, яким скасовано рішення щодо обмеження доступу абонентів до ресурсів мережі Інтернет.

Операторів телекомунікацій також хочуть зобов’язати встановлювати власним коштом на своїх мережах технічні засоби, необхідні для здійснення уповноваженими органами не лише оперативно-розшукових,  а й контррозвідувальних або розвідувальних заходів та проведення негласних слідчих (розшукових) дій.

 

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=55668