Депутати проголосували за основу заборону російських фільмів

January 14, 2015

Верховна Рада у першому читанні прийняла законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України (проект №  1317, н.д. Микола Княжицький, Вадим Денисенко).

Законопроект передбачає внесення змін до законодавства про кінематографію щодо заборони публічного використання фільмів, в яких міститься «популяризація, агітація, пропаганда тощо будь-яких дій правоохоронних органів, збройних сил, інших збройних, військових чи силових формувань держави-окупанта».

До прикладу, пропонується заборонити видачу державних свідоцтв на розповсюдження фільму, якщо його сюжет прямо або опосередковано пов’язаний з будь-якими діями правоохоронних органів, збройних сил, силових формувань держави-окупанта, героями яких є співробітники зазначених структур або особа, яка вчинила злочин або має намір його вчинити.

При цьому, обмеження стосується не лише розповсюдження фільмів в ефірі, але й демонстрація їх в кінотеатрах, та в мережі Інтернет.

Проект закону також пропонує встановити штрафні санкції до суб’єктів господарювання, які всупереч забороні, публічно розповсюджують, визначену аудіовізуальну продукцію. Рішення про накладення такого штрафу в розмірі від 10 до 50 мінімальних заробітних плат має приймати Держкіно.

Картка законопроекту:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=52781