Депутати розглянуть законопроект щодо порнографії та інші законопроекти (ОНОВЛЕНО)

May 20, 2013

Протягом пленарного тижня 21-24 травня депутати планують розглянути низку медійних питань. Так, у четвер 23 травня 2013 року Верховна Рада спробує обрати члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Як відомо, Національна Рада працює мінімально можливим складом у 6 осіб через те, що Президент України не призначає члена Національної ради за своєю квотою протягом кількох останніх років, а вакансія за парламентською квотою утворилася у зв’язку з тим, що член Національної ради Оксана Калетник (Єлманова) була обрана народним депутатом.

Також депутати розглянуть низку законопроектів, а саме: 

  • проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення» (законопроект № 2074; Микола Княжицький, Микола Томенко);
  • проект Закону України «Про внесення змін до статей 8 і 11 Закону України “Про інформацію” щодо мови інформації та інформації про фізичну особу» (законопроект № 2099; Олена Бондаренко)
  • проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо недопущення блокування діяльності засобів масової інформації» (законопроект № 2122; Ігор Мірошниченко, Олександр Мирний).
  • проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про телебачення та радіомовлення” (законопроект № 2573; н.д. Микола Княжицький; щодо забезпечення інформаційного балансу Національною телекомпанією України та Національною радіокомпанією України)
  • проект Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо поліпшення доступу осіб з вадами слуху до інформації” (законопроект № 2384, КМУ)

Також депутати планують розглянути в другому читанні проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо злочинів проти моральності у сфері статевих стосунків» (законопроект № 0889; н. д. Віктор Шемчук).

Законопроектом пропонується викласти у новій редакції статті 301-303 Кримінального кодексу України з метою “уніфікації формулювань диспозицій відповідних статей, а також кваліфікуючих ознак, що передбачаються цими статтями”.

Ініціатор законопроекту пропонує передбачити покарання за втягнення особою, яка досягла вісімнадцятирічного віку, малолітнього в обіг предметів порнографічного характеру, а також збут такою особою малолітнім чи розповсюдження серед них предметів порнографічного характеру позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією предметів порнографічного характеру та засобів їх виготовлення і розповсюдження.

Проектом також передбачено доповнити зазначений Кодекс новою статтею 301-1 “Втягнення у створення порнографічних предметів”, поклавши повноваження щодо провадження досудового слідства у таких справах на слідчих органів внутрішніх справ. Відповідно до цієї статті, втягнення особи у виготовлення творів, зображень, кіно- та відеопродукції, комп’ютерних програм або інших предметів порнографічного характеру пропонується карати обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

У пояснювальній записці зазначено, що «прийняття цього законопроекту є гарантією дотримання принципів криміналізації при формулюванні статей Кримінального Кодексу України: принцип повноти складу, принцип суспільної небезпечності, принципу визначеності та єдності термінології, принципу не надмірності заборони».