Держкомтелерадіо готує законопроект щодо нагляду у сфері реалізації права на доступ до інформації

September 30, 2014

Виконавчий директор канадського Центру права й демократії Тобі Мендель підготував для Державного комітету телебачення і радіомовлення «Аналітичний огляд моделей наглядових органів у сфері доступу до інформації» – методичні рекомендації стосовно політичних питань, які мають враховуватися органами влади в Україні при створенні ефективної системи контролю за додержанням законодавства у сфері доступу до інформації. Висновки експерта будуть враховані при розробленні Держкомтелерадіо законопроекту «Про здійснення державного нагляду у сфері реалізації права на доступ до публічної інформації».

Ознайомитись з аналітикою можна на сайті Держкомтелерадіо за посиланням.

Крім цього, регулятор закликав громадськість долучитись до визначення моделі державного нагляду, зокрема, проголосувавши на головній сторінці сайту за один із трьох варіантів інституційного забезпечення захисту права на інформацію:

1) створення нового органу, наділеного розпорядчими функціями у сфері доступу до інформації;

2) покладення додаткових повноважень на вже існуючий орган виконавчої влади;

3) посилення інституту загального омбудсмена через наділення його повноваженнями щодо контролю над реалізацією права на інформацію.

Як зауважив Тобі Мендель, наглядова система у сфері права на інформацію, яка існує на сьогоднішній день в Україні, відповідає найбільш слабкій моделі  і потерпає від відсутності твердих гарантій незалежності. На думку експерта, в нашій державі варто з часом створити окремий орган, який матиме достатньо ресурсів та повноважень для сприяння належній реалізації закону про право на інформацію.