Держкомтелерадіо пропонує алгоритм фінансування реформованих ЗМІ

July 19, 2016

Статтею 12 ЗУ «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» передбачене надання реформованим друкованим ЗМІ місцевої сфери розповсюдження державної підтримки за рахунок коштів державного бюджету. Таку підтримку можна отримати лише за умови забезпечення функціонування друкованого ЗМІ, збереження його назви, цільового призначення і тематичної спрямованості. Щодо форм підтримки, то вона може здійснюватися шляхом:

  • встановлення для редакцій пільгових умов оренди приміщень, що перебувають у державній або комунальній власності, у яких на час реформування розташовувалися редакції;
  • адресної фінансової підтримки;
  • надання редакціям пріоритетного права на укладення договорів про висвітлення діяльності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Механізм надання такої допомоги має визначити Кабінет Міністрів України (далі – КМУ). 7 липня 2016 року Держкомтелерадіо оприлюднив для громадського обговорення проект Постанови КМУ «Про затвердження Порядку надання державної підтримки реформованим друкованим засобам масової інформації місцевої сфери розповсюдження».

Проект передбачає, що розпорядником коштів та відповідальним за надання фінансової підтримки реформованим виданням буде Держкомтелерадіо. Як передбачає проект постанови, регулятор здійснюватиме розподіл бюджетних коштів між регіональними органами з інформаційної політики пропорційно до чисельності друкованих ЗМІ. Отримати фінансову допомогу зможе будь-який місцевий ЗМІ, для цього потрібно лише звернутися із відповідною заявою до регіональних органів. Водночас, Держкомтелерадіо пропонує надавати кошти лише на закупівлю поліграфічних послуг та паперу, призначеного для забезпечення видання друкованого засобу масової інформації. Розраховувати на таку підтримку ЗМІ можуть один раз на рік у розмірі, встановленими регіональними органами з інформаційної політики. 

Як передбачає Держкомтелерадіо, загальна кількість реформованих ЗМІ становитиме 562 одиниці. В першому етапі орієнтовно беруть участь 200 видань. Вони отримають фінансування в 2017 році, решта – у 2018. Всього на ці цілі потрібно 28 100 000 грн.