Доступ до інформації: Чи стала влада відкритішою після Революції Гідності?»

September 26, 2014

Двадцять шостого вересня в Українському кризовому медіа-центрі відбулась прес-конференція з нагоди Міжнародного дня Права знати, який було започатковано 12 років тому Міжнародною мережею захисників права на доступ до інформації задля підвищення правосвідомості громадян щодо отримання ними інформації, яка є у розпорядженні влади.

Під час заходу медіа-експерти та журналісти дали свою оцінку виконанню норм законодавства про доступ до публічної інформації в Україні, зокрема, останніх змін в цій сфері, які були прийняті навесні цього року Законом №1170. Юрист Інституту Медіа Права Тетяна Олексіюк проаналізувала, наскільки нові положення застосовуються судами та поділилась досвідом судової боротьби за відкриття декларацій високопосадовців.

 

На важливості відкриття декларацій чиновників, зокрема, народних депутатів, наголосила координатор Громадського руху «Чесно» Інна Борзило. Вона зауважила, що попри вимоги закону та доручення спікера парламенту на офіційному сайті Верховної Ради досі не оприлюднено декларацій ще 8 народних депутатів.

Під час прес-конференції представниця Центру UA Аліса Рубан також підбила підсумки шести місяців діяльності онлайн-ресурсу «Доступ до Правди», а директор ЦПСА Віктор Таран презентував результати щорічного моніторингу відкритості органів місцевої влади.

Участь у заході також взяв журналіст Сергій Андрушко, який констатував проблему невиконання вимог законодавства щодо вільного доступу громадян на засідання парламенту. Хоча минуло вже майже півроку із внесення змін до Регламенту Верховної Ради, порядок доступу до відкритих засідань досі залишається не визначеним, а тому реалізувати це право неможливо. Більше того, засідання Комітетів теж досить часто залишаються закритими не лише для громадян, але й для журналістів.

Відео прес-конференції можна переглянути за посиланням.