Доступ до інформації

July 23, 2008

  Двадцять третього липня 2008 року розпорядженням №990-р Кабінет Міністрів України схвалив Концепцію проекту Закону України «Про доступ до інформації». Розпорядженням доручено Мін’юсту разом із Держкомтелерадіо, Мінекономіки, Мінфіном, Мінтрансзв’язку, МЗС, МВС, Держкомархівом, Держспецзв’язку та СБУ розробити проект Закону України «Про доступ до інформації» з урахуванням положень Концепції і до 1 грудня 2008 р. подати його на розгляд Кабінету Міністрів України.

   У Концепції констатується, що в Україні існують непоодинокі випадки, коли громадяни не можуть повною мірою реалізувати своє право на інформацію, оскільки отримують відмову в доступі до неї. Таким чином пропонується розробити законопроект, який має визначити межі та способи державного регулювання відносин щодо забезпечення реалізації права кожного на доступ до інформації.

   Законопроект має визначити основні засади доступу до інформації, встановити перелік відомостей, що підлягають обов’язковому висвітленню, визначити порядок оприлюднення інформації на власних веб-сайтах, удосконалити порядок правового регулювання доступу до інформації, зокрема оформлення запитів щодо надання інформації (в тому числі електронних запитів), установити для окремих категорій осіб спеціальний режим доступу, у зв’язку з виконанням службових обов’язків або у зв’язку зі провадженням їх професійної діяльності.