Доступ до публічної інформації: українська перспектива. Коментарі Тараса Шевченка для Deutche Welle

July 27, 2010
Директор Інституту Медіа Права повідомив журналістам “Deutche Welle”, що українські медіа-експерти, зокрема представники «Телекритики» та «Інституту масової інформації», наголошують на важливості приєднання України до Конвенції про доступ до офіційних документів, що ще 2 роки тому була ухвалена Радою Європи. Намагаючись зрушити цей процес з місця, журналісти та громадські діячі надіслали президенту й главі уряду колективний відкритий лист. У ньому нагадується, що доступ до інформації є однією зі складових демократичного урядування.

Також Тарас Шевченко наголосив, що Україна досі не створила належної законодавчої бази для гарантування права на доступ до інформації. А Конвенція Ради Європи є ключовим актом, що регламентує ці питання на європейському рівні. Директор Інституту медіа-права був учасником робочої групи з підготовки національного закону «Про доступ до публічної інформації». Робота над ним тривала, у тому числі, й у Німеччині. Однак шансів на прийняття Закону дедалі менше. Хоч на початку липня від він був направлений на друге читання. Спільними зусиллями робочої групи Закон буде допрацьовуватись у вересні, щоб ВРУ до місцевих виборів його прийняла.

Вищезгадуваний Закон спрямований на створення механізмів доступу до публічної інформації. Йдеться про інформацію, яка є у чиновників та можновладців, та інформацію, що становить суспільний інтерес.

Більше читайте на Deutche Welle