Доступ до публічної інформації

October 3, 2009

Двадцять сьомого – двадцять восьмого вересня в смт. Симеїз пройшло засідання робочої групи з доопрацювання проекту Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Мета обговорення полягала у підготовці пропозицій до проекту Закону України «Про доступ до публічної інформації» (законопроект № 2763, н.д. Андрій Шевченко, фракція БЮТ). Законопроект був ухвалений Верховною радою в першому читанні 16 червня 2009 року і наразі проходить стадію підготовки до другого читання.

Проект закону про доступ до публічної інформації виник у зв’язку з недосконалістю існуючого закону про інформацію, який не надає в повному обсязі гарантованого ст. 34 Конституції України права кожного на доступ до інформації, яка знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, та інформації, що становить суспільний інтерес. Законопроект містить як процедури в оперуванні з публічної інформацією та наданні їх окремим громадянам і громадськості, так і низку новел що врегульовує класифікацію публічної інформації, засади обігу та контроль за порушенням інформаційних прав, встановлення виключних підстав обмеження доступу до інформації, відповідальність за відмову чи відстрочку у наданні інформації тощо.

Протягом двох днів експерти Міністерства юстиції України, Верховної Ради України, Служби безпеки України, Центру політико-правових реформ, Інституту медіа права, Харківської правозахисної групи та Інституту масової інформації обговорювали зміни і поправки, які доцільно було би внести в текст законопроекту, що готується до другого читання.

Засідання робочої групи буле організоване Центром політико-правових реформ та Інститутом медіа права, за підтримки Міжнародної підтримки ЗМІ (Данія), Агентства США з міжнародного розвитку та проекту «Гідна Україна».