Директор Інституту Медіа Права виступив на парламентських слуханнях щодо суспільної моралі

November 11, 2011

Дев’ятого листопада 2011 року відбулись парламентські слухання на тему: «Стан суспільної моралі в Україні», на яких виступив із доповіддю директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко.


У своєму виступі Тарас Шевченко говорив про перспективу  законодавчого регулювання захисту суспільної моралі. Посилаючись на досвід Великобританіїп. Шевченко пояснив, що закони і заборони викликають зворотню реакцію – за принципом забороненого плоду. “Регулювання в сфері медіа має здійснюватись специфічно в кожній сфер”, – зазначив п. Шевченко, “Україні не потрібна комісія із захисту суспільної моралі як спеціальний, специфічний орган, який займається лише регулюванням цього питання». “Якщо є Нацрада (з питань телебачення і радіомовлення – прим.),котра має слідкувати за станом моралі на ТБ та радіо, якщо є Комітет захисту прав споживачів, відповідальний за моральність реклами, то Комісія заміщує державні інституції.І вони не виконують своїх функцій, і Комісія не може впоратися з усіма «моральними», а радше «аморальними», питаннями.”

Ще одне, не менш резонансне питання – судове закриття ЗМІ у випадку порушення закону. «Поширення сцен цинізму» або «брутальні висловлювання» – такі визначення порушень доволі абстрактні і можуть бути використані у маніпулятивних цілях для контролю мас-медіа. «Але як тільки буде прийнятий такий закон, де гарантія, що завтра не зміниться керівництво, що буде новий керівник, який… хоча навіть в поодиноких випадках, але закриє декілька засобів масової інформації? Навіть якщо це торкнеться закриття лише одного телеканалу. Ми вважаємо, що такий закон не потрібен, і такий закон є надзвичайно шкідливим.» – аргументи Тараса Шевченка проти закону і на захист мас-медіа були прослухані сесійною залою (а це і народні депутати, і міністр культури, і Комітет з питань культури і духовності). Чи будуть вони зазначені у Рекомендаціях зі слухань – покаже час.