Директор Інституту медіа права виступив перед Президентом України та членами РНБО

September 14, 2009

У п’ятницю 11 вересня під головуванням Президента України Віктора Ющенка відбулося засідання Ради національної безпеки та оборони України (РНБО) присвячене обговоренню двох інформаційних питань: стандартів суспільного мовлення та запровадження цифровому телебачення. На початку засідання Президент України підтвердив важливість суспільного мовлення для України, зокрема зазначивши, що вільна журналістика не можлива без суспільного телебачення.

Засідання відбувалося за участі декількох представників громадськості. Зокрема, для виступу щодо суспільного мовлення був запрошений директор Інституту медіа права Тарас Шевченко. «Ми дуже раді, що Президент України та РБНО звернули увагу на тему стандартів суспільного мовлення – зазначає Тарас Шевченко. – У своєму виступі я намагався переконати Віктора Ющенка у хибності ідеї паралельного існування державного та суспільного мовлення, оскільки переді мною саме це пропонували віце-прем‘єр міністр Іван Васюник та заступник секретаря РНБО Степан Гавриш. Президент за результатами обговорення запропонував доопрацювати текст рішення, утворивши для цього спеціальну комісію за участю представників держави та громадських організацій.»

Виступ директора Інституту медіа права також стосувався європейського досвіду у галузі суспільного мовлення та подоланню стереотипів у цій сфері. Зокрема, було акцентовано увагу на такому: 1) саме держава несе повну відповідальність за створення, функціонування та фінансове забезпечення суспільних/публічних мовників; 2) суспільне/публічне мовлення відрізняється від держаного в першу чергу тим, що держава не може мати контролю за його інформаційною діяльність при цьому за формою власності у більшості європейських країн телекомпанії є державними, зокрема так є у Франції, Іспанії, Фінляндії, Норвегії, Польщі, Угорщині та багатьох інших країнах; 3) практично жодна західно та центрально європейська країна не має окремого закону про суспільне мовлення, а лише розділ у законі про телебачення і радіо (Фінляндія має окремий закон про Телерадіомовну компанію Фінляндії).

Раніше, 28 лютого 2008 року Президент України підписав Указ «Про заходи щодо створення системи Суспільного телебачення і радіомовлення», який передбачав обов’язок Кабінету Міністрів України розробити та подати на розгляд РНБО до 1 вересня 2008 року проект концепції створення системи суспільного телебачення і радіо. Кабінет Міністрів України досі не виконав це завдання.