Експерти напрацювали зміни до проекту податкового кодексу

October 19, 2010
Вісімнадцятого жовтня 2010 року Інститут Медіа Права за підтримки представництва Інтерньюз-Нетворк в Україні провів експертну зустріч на тему “Податковий кодекс та його вплив на свободу слова в Україні”.

Метою зустрічі було напрацювання правок, які безпосередньо впливають на діяльність ЗМІ та журналістів, а також на громадські організації, що опікуються тематикою свободи слова та захисту журналістів.

Експерти відзначили низку новел, які можуть негативно вплинути на розвиток медійної галузі, а саме вилучення діяльності у сфері реклами, у сфері телерадіомовлення а також у сфері права з переліку суб’єктів, які можуть скористатися правом спрощеної системи оподаткування.

Крім того, експерти відзначили проблему з оподаткування роялті, адже намагаючись закрити “податкову яму” щодо виведення грошей в офшорні зони через сплату роялті розробники кодексу забули про імпорт кіно-відео продукції, чим віднесли роялті до категорії видатків, що оподатковуються податком на прибуток, чим, в свою чергу, створили для телерадіоорганізацій фактичне подвійне оподаткування.



Особливе занепокоєння у експертів викликала ситуація, за якої т.зв. фрілансери – позаштатні журналісти, творчі працівники, зокрема такі, що займаються виготовленням реклами (без розміщення), змушені перейти на загальну систему оподаткування, а відтак – понесуть значні додаткові витрати.

Також експерти відзначили проблему з обкладенням ПДВ на послуги, зокрема у галузі виробництва реклами і телепродукту, які надаються іноземним юридичним особам. Експерти відзначили, що наявність податку на додану вартість у ситуації, коли юридична особа є безпосереднім надавцем послуг/виробником продукту є неадекватною, адже відсутня сама додаткова вартість.

Експерти ухвалили доопрацювати і подати свої пропозиції зацікавленим депутатам, які, як суб’єкт законодавчої ініціативи, внесуть їх у вигляді правок до проекту кодексу.