Експерти обговорили проблему переходу України на цифрове мовлення

May 19, 2015

 

18 травня Інститут Медіа Права провів експертне обговорення на тему «Цифрове мовлення в Україні після закінчення перехідного періоду». Участь у заході взяли члени Нацради з телебачення та радіомовлення, представники телеіндустрії, юристи та медіа експерти.

Відповідно до міжнародних зобов’язань Україна мала перейти на цифрове мовлення 17 червня 2015 року, однак відімкнення аналогового мовлення поки що відкладається. В рамках зустрічі учасники обговорили ключові перешкоди на шляху до впровадження цифрового мовлення в Україні та визначили першочергові кроки, які необхідно здійснити для  забезпечення переходу українських телерадіокомпаній на цифру.

Під час заходу, експерти обговорили питання можливих змін до законодавства у сфері телерадіомовлення, оскільки чинна нині редакція Закону «Про телебачення і радіомовлення» абсолютно не враховує потреби цифрового мовлення. Іншою проблемою є низький рівень покриття цифровим сигналом всієї країни та забезпеченість приймачами сигналу населення.

Результатом зустрічі стали домовленості про утворення робочої групи з питань напрацювання змін до законодавства, зокрема, щодо ліцензування цифрового мовлення на конкурсній основі, вдосконалення повноважень національного регулятора, здійснення реєстрації частотних ресурсів, забезпечення прозорості тарифів провайдерів та операторів ефірно-цифрової мережі, зокрема, шляхом прийняття чіткої методики ціноутворення тощо.

Проведення цього заходу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через Агентство США з міжнародного розвитку(USAID) та Інтерньюз. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Інституту Медіа Права та не обов’язково відображає точку зору американського уряду, USAID та Інтерньюз

 

cyfra_18.05.2015