Експерти обговорили юридичні аспекти переходу на цифрове мовлення

September 26, 2011

23 вересня 2011 року Інститут Медіа Права за підтримки Представництва Інтерньюз-Нетворк в Україні та Міжнародної організації «Міжнародна підтримка медіа» провівекспертне обговорення на тему «Перехід на цифрове мовлення: юридичний аспект».Протягом заходу учасники мали змогу заслухати тематичні доповіді провідних експертів щодо найактуальніших правових аспектів переходу на цифрове мовлення, зокрема проблем законодавства щодо регулювання ліцензування цифрового телебачення.

Відкрив захід Тарас Шевченко, директор Інституту Медіа Права, який представив аудиторії доповідь щодо переходу на цифрове мовлення у розрізі прав людини. Наступним доповідавСергій Заєць, адвокат з Сімферополя, чий виступ стосувався переходу України на цифрове мовлення з точки зору Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Юрій Крайняк, керуючий партнер ЮК Jurimex,аналізував законність нещодавнього проведеного конкурсу на ліцензування цифрового мовлення для діючих телекомпаній. Незалежний журналіст Олеся Ганжарозповіла про результати дослідження щодо «хто є хто» серед переможців конкурсу. Останнім спікером виступилаІрина Стройко, старший юрисконсульт ТОВ «Телерадіокомпанії «Студія «1+1»,яка озвучила позицію з точки зору мовників та дала свою оцінку універсальній програмній послузі.

Окрім ключових спікерів, на експертному обговоренні були представники Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації, Телекомунікаційної Палати України та Інституту Масової Інформації.

Експерти підтримували жваву дискусію, особливо щодо неможливості чіткого регулювання переходу на «цифру» за діючим законодавством – Законом України «Про телебачення і радіомовлення». Наприкінці були вироблені пропозиції щодо відстоювання прав глядачів та мовників.

Захід відбувся за підтримки Представництва Інтерньюз-Нетворк в Україні та Міжнародної організації «Міжнародна підтримка медіа».