Експерти Ради Європи дали схвальну оцінку змінам до Закону про суспільне мовлення

March 4, 2015

Законопроект про внесення змін до Закону України «Про суспільне телебачення та радіомовлення України», підготовлений за участі Інституту Медіа Права та затверджений комітетом Верховної Ради, отримав позитивний висновок Ради Європи.

 

Генеральний Директорат з прав людини Ради Європи здійснив експертизу законопроекту № 1357, що вносить зміни до чинного закону про суспільне мовлення. Цей законопроект був підготовлений до другого читання робочою групою медіа експертів, до якої входили директор ІМП Тарас Шевченко і юрист ІМП Ігор Розкладай. 

Цей законопроект вже був остаточно затверджений парламентським Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики, який і направив узгоджений текст на експертизу до Ради Європи.

У аналізі, здійсненому за участі британської експертки Ів Саломон, відзначено, що пропоновані зміни загалом відповідають стандартам, встановленим Радою Європи  для служб суспільного мовлення. Зокрема, експерти відзначили ефективність змін, що передбачають створення НСТУ в якості публічного акціонерного товариства, у якому держава володіє 100% акцій. При цьому, зазначена норма може бути доповнена забороною використання прибутків компанії інакше, ніж на покращення або розширення сфери діяльності НСТУ.

Особливий акцент було зроблено на тому, що мають бути відкинути всі пропозиції щодо відокремлення радіомовлення від телебачення та місцевих/регіональних мовників від національних, оскільки це матиме значний негативний вплив на ресурсні потужності суспільного мовника.

Підконтрольність усього суспільного мовлення єдиній Наглядовій раді та головному Правлінню, на думку Ради Європи, приведе до більш ефективного використання ресурсів та зменшення витрат. Крім цього, такий підхід також покращить якість контенту усіх служб.

Водночас, подальшого вдосконалення потребують процедури обрання Наглядової ради суспільного мовника та забезпечення незалежності діяльності компанії і її фінансування.

«Об’єднання радіомовлення та телебачення може призвести до значного підвищення ефективності діяльності суспільного мовника, зокрема шляхом більш ефективного збору новин та обміну матеріалом, що надасть змогу підвищити якість випусків новин та інформаційних програм для населення. Наявність єдиної та послідовної редакційної політики НСТУ є питанням, що становить суспільний інтерес», — йдеться у висновку.

Експерти наголосили, що в контексті поточного конфлікту з Росією «для України надзвичайно важливо створити якісну службу суспільного мовлення із належним рівнем фінансування, що відіграватиме важливу роль у протистоянні «інформаційній війні», що стане сильним націєтворчим стимулом і сприятиме укріпленню державності та соборності України».

Нагадаємо, згаданий законопроект був зареєстрований у парламенті 10 грудня 2014 року і прийнятий у першому читанні 13 січня цього року. Основною метою документу є усунення перешкод на шляху до реального запуску суспільного мовлення в Україні, що має стати гарантією забезпечення інформаційних прав громадян безвідносно до волі поточного керівництва держави чи очільників регіональної й місцевої влади.

Детальніше із експертним аналізом можна ознайомитись на сайті «Суспільне мовлення»  («Телекритика»).