Експерти РПР розповіли ВУРівцям про децентралізацію

November 28, 2016

received_1501457296536754Цієї суботи лекції у Відкритому Університеті Реформ були присвячені децентралізації. Про цю реформу ВУРівцям розповіли: Анатолій Ткачук, експерт з децентралізації та адміністративної реформи РПР і Олександр Солонтай – експерт групи “Реформа публічної адміністрації” РПР.

Під час першої лекції Анатолій Ткачук розповів про історію децентралізації та спроби її впровадження, аби слухачі зрозуміли передісторію питання. За словами експерта, перша спроба змінити вертикаль влади відбулася ще у 1990 році, коли був ухвалений закон «Про місцеве самоврядування». Після цього були спроби поглибити реформу, скасувавши державні адміністрації. Проте з 1996 року розпочалося формування вертикалі влади.

«В усіх колишніх країнах СРСР створювалася єдина матриця влади – президентська вертикаль. Тому з 2004 року Україна намагається змінити ситуацію. Перша спроба реформи була у 2005 році, а до 2009 року – підготована концепція зміни. Однак у 2010 році Президент повернув собі надмірні повноваження. Тому у 2014 році ми продовжили впроваджувати розпочате ще у 2009 році», – відзначив Анатолій Ткачук.

Також експерт розвінчав найпоширеніші міфи про децентралізацію. Він спростував твердження про те, що received_1501461899869627 самоврядування є окремим незалежним інститутом влади, територіальні реформи не потрібні та що в Україні реалізується польська модель реформи. Також спікер ознайомив слухачів з децентралізацій ним досвідом Данії, Грузії, Латвії та інших країн.

Олександр Солонтай розповів про проблеми в імплементації реформи децентралізації та механізм її реальної дії.

«Зараз термін «децентралізація» має 2 аспекти. Це закон про місцеве самоврядування і реальний відхід від системи царювання, коли громадяни впливають на ухвалення рішень. Ми вже відкрили доступ до інформації на місцевому рівні, відновили місцеві вибори, громади тепер отримують гроші та повертають вкрадене раніше», – вказав Олександр Солонтай.

Він також озвучив подальші кроки реформи. Серед них – вибори у громадах, розвиток органів самоврядування населення, прозорі конкурси керівників місцевих рад та відродження самоврядування у Києві.
Також Олександр Солонтай розповів про особливості ОСББ.

«Кожен має нести відповідальність за свою приватну власність. Однак це не лише квартира, а й під’їзд, і дитячий майданчик, і прибудова до будинку».

Наостанок лектор закликав слухачів бути ініціативним, додавши, що достатньо 40% активних членів громади, аби зробити те, що потрібно всім.