Експерти ЦЕДЕМ розповіли суддям про свободу вираження поглядів у практиці ЄСПЛ

June 27, 2017
Сьогодні на тренінгу експерти Центру демократії та верховенства права Віта Володовська і Тетяна Олексіюк розповіли суддям апеляційних судів про практику ЄСПЛ при розгляді справ про свободу вираження поглядів. Тренінг відбувся в рамках семінару “Свобода вираження поглядів у практиці Європейського суду з прав людини”, організованого ГО “Партнери цифрового правозахисту”. 
 
Так, Тетяна Олексіюк розповіла учасникам про основні положення статті 10 Конвенції, сфери її дії, а також категорії та форми вираження поглядів, які захищаються Конвенцією. Окрім цього, вона ознайомила суддів з європейськими критеріями неупередженості та авторитетності суду.
 
Натомість Віта Володовська у своїй доповіді звернула увагу на необхідності пошуку балансу між свободою вираження поглядів та правом на повагу до приватного життя. Також вона розповіла про співвідношення свободи поглядів із національною безпекою та авторитетом правосуддя при розгляді спірних ситуацій.
 
Окрім лекцій, тренінг також включав дискусію, під час якої судді обговорювали з експертами суперечливі моменти застосування принципу свободи вираження поглядів.