Європарламент ухвалив перший у світі закон про штучний інтелект

March 18, 2024

13 березня у Європарламенті в Страсбурзі проголосували за Artificial Intelligence Act (далі – AI Act). Це закон, що має регулювати використання систем штучного інтелекту, які функціонують в Європейському Союзі. AI Act регулює системи ШІ залежно від їхнього рівня ризику та впливу. 

Системи ШІ високого ризику

До систем ШІ високого ризику належать ті, що можуть спричинити значну шкоду здоровʼю, безпеці, навколишньому середовищу, основним правам, демократії та верховенству права. Зокрема, системи, які використовуються в освіті, охороні здоров’я, критичній інфраструктурі, професійній підготовці, основних державних та приватних послугах, правосудді, мають вплив на демократію, наприклад на вибори. Ці системи мають відповідати вимогам прозорості та точності, забезпечувати можливість людського контролю, 

Громадяни повинні отримати можливість просити розʼяснення рішень, ухвалених системами ШІ, а також подавати скарги на систему ШІ високого ризику. 

Заборонені системи ШІ

До заборонених систем ШІ належать системи ШІ, що: 

  • Розпізнають емоції на робочому місці або в школах;
  • Використовують вразливі місця людей; 
  • Маніпулюють поведінкою людей;
  • Використовуються для соціальної оцінки та прогнознозування поведінки органами правопорядку (коли вона заснована виключно на профілюванні людини або оцінці її характеристик).

Правоохоронним органам заборонено використовувати системи біометричної ідентифікації особи. Проте за певних обставин можливі винятки. Наприклад, використання біометричної ідентифікації в режимі реального часу для цілеспрямованого пошуку зниклих людей чи протидії терористичному акту. Такий пошук може здійснюватись, але з дотриманням  вимог безпеки – має бути спеціальний судовий чи адміністративний дозвіл, дотримані часові та географічні обмеження у використанні ШІ.

Якщо відбувається використання системи розпізнавання обличчя не в режимі реального часу, тоді це вважається використанням системи ШІ з високим ризиком. Це вимагає отримання судового дозволу, що повʼязаний з кримінальним злочином. 

Забороняється використання зображень осіб з інтернету або записів камер відеоспостереження для створення баз даних для розпізнавання осіб. 

Відповідно до AI Act штучно створений контент за допомогою ШІ має маркуватись, це стосується зображень, аудіо-, відеоконтенту.  

Дозволені системи ШІ мають відповідати принципу прозорості та підконтрольності людині. 

Цей закон базується на пропозиції Комісії ЄС, зробленій у 2021 році. Ще в грудні 2023 року Європарламент та держави-члени ЄС погодили закон. 

Після певних технічних доопрацювань Рада ЄС офіційно ухвалить AI Act. Через 20 днів після публікації в “Офіційному журналі” ЄС АІ Act набуде чинності. Повністю застосовним він стане через 24 місяці після набуття чинності. Водночас, є винятки: наприклад, регулювання заборонених систем ШІ запрацює через шість місяців після дати набрання чинності, систем високого ризику – через 36 місяців, а штучного інтелекту загального призначення через 12 місяців після набрання чинності.