Фонд захисту права на доступ до інформації підтримав нові справи

November 25, 2013

За останні місяці  Фонд захисту права на доступ до інформації підтримав ряд нових справ, ініційованих журналістами та громадськими активістами. Це справи за позовами пані Надії Бурдєй проти Управління капітального будівництва Запорізької обласної державної адміністрації, пана Святослава Грабовського проти Управління Пенсійного фонду України в м. Трускавці та пані Оксани Коваленко проти Апарату Верховної Ради України.

У першій із зазначених справ журналістка з м. Запоріжжя Надія Бурдєй подала інформаційний запит до Управління капітального будівництва Запорізької обласної державної адміністрації з проханням надати кошторисну частину проектної документації за робочим проектом “Харчоблок обласної клінічної лікарні по Оріхівському шосе, 10 у м.Запоріжжі – реконструкція” та копію довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати, яка була надана приватним підприємством  «Омега-Люкс» після закінчення робіт на зазначеному об’єкті. Управління у наданні інформації відмовило, посилаючись на  те, що (по першому питанню запиту) проектна документація є інтелектуальною власністю розробника і  (по другому питанню) що Управлінню зі змісту запиту не зрозуміло, який саме документ хоче отримати запитувач і що роботи на об’єкті не закінчені.

Друга справа – за позовом громадського активіста  Святослава Грабовського, який  надіслав запит до Управління Пенсійного фонду України в м. Трускавці Львівської області з проханням надати належним чином завірену копію кошторису  видатків   на   утримання цього Управління. Унаданні інформації було відмовлено з посиланням на те, що зазначена інформація відноситься до внутрішньоорганізаційної. Водночас, Закон України «Про доступ до публічної інформації» передбачає, що інформація про розпорядження бюджетними коштами не може бути обмеженою в доступі.

Також Фонд надав підтримку справі журналістки “Української правди” Оксани Коваленко щодо відмови Апарату Верховної Ради України надати інформацію про те, в якому номері «Голосу України» було опубліковано декларацію народного депутата Олександра Єфремова. На думку Апарату Верховної Ради України, ця інформація не була створена чи отримана в процесі виконання парламентом його повноважень. Однак, “Голос України” є офіційним виданням Верховної Ради, оприлюднення декларацій в якому здійснюється відповідно до вимог закону.

 

Метою проекту «Розбудова Мережі захисників права на доступ до інформації», що здійснюється Інститутом Медіа Права за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», є гарантування правового захисту права кожного на доступ до інформації. Детальніше про програму: www.irf.ua