Фонд захисту права на доступ до інформації підтримав нові справи

December 12, 2013

За останні місяці Фонд захисту права на доступ до інформації підтримав низку нових справ, ініційованих журналістами та громадськими активістами. Це справи за позовами пана Анатолія Тобілка, журналіста та громадського активіста з Вінниці, та Громадської організації Transparency International  Ukraine.

У першій із зазначених справ журналіст та громадський активіст Анатолій Тобілко, 4 листопада 2013 року надіслав запит до Вінницької обласної державної адміністрації з проханням надати інформацію про використання коштів з обласного бюджету Департаментом інформаційної діяльності та комунікації з громадськістю та надати перелік засобів масової інформації та матеріалів, надрукованих за ці кошти. Протягом вересня – листопада 2013 року пан Тобілко подавав серію запитів до Вінницької обласної державної адміністрації з метою отримати інформацію про перелік періодичних видань, на які була здійснена підписка через департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА в 2011-2013 роках, проте жодна відповідь на запити зазначеної інформації не містила. 

Також Фонд надав підтримку справі  Громадської організації Transparency International  Ukraine, яка проводить широку кампанію з доступу до декларацій та відомостей, зазначених у деклараціях про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру за 2011 та 2012 роки міністрів відповідних міністерств та їх заступників. Протягом жовтня-листопада 2013 року організація отримала низку відмов в наданні інформації з посиланням на те, що вона була оприлюднена у засобах масової інформації (в основному – відомчих).  

Метою проекту «Розбудова Мережі захисників права на доступ до інформації», що здійснюється Інститутом Медіа Права за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», є гарантування правового захисту права кожного на доступ до інформації. Детальніше про програму: www.irf.ua