Фонд захисту права на доступ до інформації підтримав позов до ЦВК

March 12, 2013

Сьомого березня 2013 року в Окружний адміністративний суд міста Києва було подано позовну заяву громадського активіста Сергія Андрушка до Центральної виборчої комісії України.

19 жовтня 2012 року пан Андрушко подав до ЦВК запит про надання копій повних автобіографій, відомостей про освіту та хронологій трудової діяльності кандидатів у народні депутати, які мали перші номери у виборчих списках, а саме Миколи Азарова, Арсенія Яценюка та Віталія Кличка. У відповідь на запит 24 жовтня 2012 року ЦВК надала лише урізані відомості, відмовивши у наданні копій автобіографій з міркувань захисту конфіденційної інформації про фізичних осіб та відсутності суспільної необхідності у такій інформації.

Закон України «Про вибори народних депутатів України» встановлює, що вся подана для реєстрації кандидата у народні депутати інформація є відкритою за режимом доступу. До такої інформації відповідно до статей 54 та 55 Закону України «Про вибори народних депутатів України» належить і автобіографія кандидата в депутати, на паперовому носії та в електронному вигляді, щодо змісту якої є обов’язкові вимоги.

Сергій Андрушко вирішив оскаржувати відмову у судовому порядку і звернувся за допомогою до  Фонду захисту права на доступ до інформації, що створений Інститутом Медіа Права за сприяння Міжнародного фонду «Відродження». Фонд підтримав цю справу, і панові Андрушку буде наданий повний юридичний супровід цієї справи. Інтереси позивача представляє досвідчений юрист пані Діана Проценко.