Фонд захисту права на доступ до публічної інформації підтримав нову справу

April 28, 2014

Фонд захисту права на доступ до публічної інформації підтримав справу журналістки бюро «Свідомо» Марії Землянської,  яка 1 квітня 2014 року надіслала запит до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України з проханням надати інформацію стосовно участі представника Міністерства Зайцевої С.П. у сесії Сторін Рамкової конвенції з боротьби проти тютюну ВООЗ, що відбулася з 12 по 17 листопада 2012 році у м. Сеул, Республіка Корея, а саме: підтвердити повноваження пані Зайцевої, надати копію технічного завдання від Міністерства для участі у цьому заході та інформацію стосовно джерел та розміру фінансування поїздки.

У відповідь на запит Міністерство підтвердило, що Зайцева С.П. брала участь у конференції в складі української делегації та надало інформацію щодо фінансування поїздки. Однак, було відмовлено в наданні технічного завдання, оскільки, на думку Міністерства, воно містить службову інформацію. Відповідно до Переліку відомостей, що містять службову інформацію в Мінекономіки до них віднесено «відомості, що містяться в директивах, планах, вказівках делегаціям та посадовим особам з питань зовнішньоекономічної діяльності України, спрямовані на забезпечення її національних інтересів і безпеки, які не становлять державну таємницю».

У зв’язку з цим, Марія Землянська звернулась до Фонду з проханням забезпечити юридичний супровід під час оскарження відмови Мінекономіки в наданні публічної інформації щодо виконання державним службовцем її обов’язків.

Метою проекту «Забезпечення судового захисту права на інформацію за підтримки Фонду та мережі захисників права на доступ до інформації», що здійснюється Інститутом Медіа Права за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», є гарантування правового захисту права кожного на доступ до інформації. Детальніше про програму: www.irf.ua