Галина Чижик: «Важливо знати, ким саме є помічники нардепів»

February 10, 2015

Про необхідність розкриття інформації щодо помічників народних депутатів сьогодні на прес-конференції громадського руху «ЧЕСНО» в Українському кризовому медіа-центрі розповіла юрист Інституту Медіа Права.

«Ми кілька років боролися за те, щоб інформація про помічників депутатів була відкритою. Для цього ми навіть ініціювали позов проти апарату Верховної Ради України, який відмовлявся надавати цю інформацію, стверджуючи, що вона є конфіденційною», – відзначає Галина Чижик.

Юрист пояснює, що щороку оплата праці помічників депутатів складає понад 100 млн грн. За законом народний депутат має право мати до 31 помічника, 4 з яких перебувають на державній службі. Це означає, що вони мають такі ж переваги і користуються тими самими пільгами, що є у фахівців Кабінету Міністрів України.

«Посвідчення помічника народного депутата відкриває в Україні практично будь-які двері, – додає Галина Чижик. – Помічники мають досить особливий статус, який надає їм багато переваг. Є істотні ризики того, що цим статусом вони будуть зловживати. Саме тому важливо знати, ким саме вони є».

Повний відеозапис сьогоднішньої прес-конференції громадського руху «ЧЕСНО»  щодо помічників народних депутатів дивіться тут: https://www.youtube.com/watch?v=BAx1G8n-oCg.

Нагадаємо, громадський рух «ЧЕСНО», співініціатором та активним учасником якого є Інститут Медіа Права, відстоює принципи відповідальності перед громадянами та прозорості діяльності представників парламенту та уряду.