«Голос України»: хто видає офіційну газету Верховної Ради України, отримуючи кошти держави?

September 17, 2010
У 2009 році на фінансову підтримку видання газети «Голос України» та журналу «Віче» було витрачено 13 848 000 грн. з державного бюджету. Сума, що передбачена на це у 2010 році, ненабагато менша – 13 048 000 грн. Внаслідок цього виникає багато питань щодо того, як витрачаються ці кошти, хто їх витрачає, яка організація здійснює видання і хто відповідає за зміст цих газети і журналу.

Щоб дізнатися більше про видання газети «Голос України», Інститут Медіа Права у 2009 році надіслав інформаційний запит до засновника цього видання – Верховної Ради України. Однак Апарат Верховної Ради України на нього не відповів. Натомість відповідь надійшла на бланку газети «Голос України» і не містила усієї запитаної інформації. Тому Інститут Медіа Права вирішив звернутися до парламенту повторно. Текст інформаційного запиту наводимо повністю:

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЗАПИТ ПРО НАДАННЯ ПИСЬМОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ

ТА ДОСТУПУ ДО ОФІЦІЙНИХ ДОКУМЕНТІВ

До Верховної Ради України
01008, м. Київ, вул. Грушевського, 5

Громадської організації «Інститут Медіа Права»
01015, м. Київ, вул. Старонаводницька, 8, оф. 24.

Шановні пані та панове,

14 травня 2009 року ми звернулися до вас із запитом про надання письмової інформації та доступу до офіційних документів стосовно діяльності газети «Голос України» (копія запиту додається). У цьому запиті ми просили надати інформацію про суб’єкта, який здійснює функції редакції газети «Голос України», копію договору між засновником газети «Голос України» та цим суб’єктом, копію статуту редакції газети «Голос України» та інші відомості.

 

Однак від Верховної Ради України ми не отримали відповіді на наш інформаційний запит всупереч вимогам ст.ст. 32 – 34 Закону України «Про інформацію» № 2657-ХІІ від 02.10.1992 р. Натомість відповідь прийшла від редакції газети «Голос України», яка за нашими даними є приватною компанією. Цей лист від редакції не містив відповідей на більшість поставлених нами питань.

З огляду на це, повторно просимо вас надати наступну інформацію у письмовому вигляді, а також нижчезазначені копії документів:

1) Які функції (редакції, видавця або розповсюджувача) здійснює колективне підприємство «Редакція газети «Голос України» стосовно газети «Голос України»?

2) Яким документом такі функції були передані колективному підприємству «Редакція газети «Голос України»?

3) Просимо надати копію документу, про який йдеться вище (у п. 2).

4) Чи проводилась процедура конкурсних державних закупівель для витрачання бюджетних коштів на видання газети «Голос України»? Якщо ні, то чому?

5) Чи підтверджуєте ви те, що засновник газети «Голос України» не затверджував статут редакції газети «Голос України», як цього вимагає ст. 22 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» №2782- ХІІ від 16.11.1992 р.?

6) Чи укладені між Верховною Радою України та колективним підприємством «Редакція газети «Голос України» договори, пов’язані з газетою «Голос України»? Якщо так – просимо надати їх копії.

Просимо не перенаправляти цей запит до колективного підприємства «Редакція газети «Голос України», а надати відповідь особисто на наступну адресу:

01015, м. Київ, вул. Старонаводницька, 8, оф. 24.

Додатки:

1) Копія інформаційного запиту, надісланого до Верховної Ради України 14.05.2009 р.

2) Копія листа редакції газети «Голос України» № 262 від 28.05.2009 р.


14 вересня 2010 року

З повагою,

Директор                                                                            ________________   /  Т. С. Шевченко