Громадські активісти: «Бути обізнаним, людяним та, як завжди, активним – ось наше гасло»

November 6, 2015

5-6 листопада в Києві пройшов тренінг з доступу до публічної інформації

DSC00680«В своїй роботі ми часто стикаємось з тим, що людина, яка подає запит на доступ до публічної інформації, не розуміє, що насправді звертається до представника влади через звернення громадян, а це вже зовсім інший контекст, процедура і, головне, результат. Маємо проблему з очікуваннями, які, в свою чергу, сформовані недостатнім розумінням суті запиту на доступ», – відмічає Вікторія Конончук, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини – заступник начальника Управління з питань дотримання права на доступ до інформації та права на звернення, а також спікер тренінгу для громадських активістів з доступу до публічної інформації, організований Інститутом Медіа Права за підтримки Програми розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії.

Тренінг з доступу до публічної інформації, що проходив в Києві 5-6 листопада, мав на меті підготовку активістів – захисників права на доступ до публічної інформації. Приємно відзначити, що більшість учасників, які приїхали з усієї України, були практиками: активісти неодноразово подавали запити, а тому на власному досвіді вже знають, що потрібно зробити задля підвищення ефективності законодавства з доступу до публічної інформації.

DSC00826«Я завжди намагаюсь пам’ятати, звертаючись за запитом до держслужбовця, що маю справу, насамперед, з людиною», – розповідає Сергій, активіст з Вінниці. «Сам колись працював на державній посаді і, повірте, коли заробітня плата невелика, а обсяг роботи такий, що додому повертаєшся пізно вночі, то розумієш причину поширеної формальності у відповідях, на яку жаліються громадяни».

Проблему з комунікацією між представником держави та громадянином, що подав запит, Сергій вирішує шляхом проведення індивідуальних консультацій та тренінгів для обох сторін.

DSC00707«Важливо пам’ятати, що державні службовці зазвичай сприймають закон про доступ як втручання в їх щоденну роботу», – зазначає Айдер Халілов, в.о. координатора проекту «Демократизація та права людини в Україні та спікер тренінгу. «Вирішувати дану проблему потрібно через проведення просвітницької роботи: як серед чиновників, так і серед населення». Вітальним словом до учасників звернувся також і Тарас Шевченко, директор Інституту Медіа Права.

Окрім Вікторії Конончук, основними спікерами тренінгу стали юристи Інституту – Ігор Розкладай, Віта Володовська, Тетяна Олексіюк, Тетяна Семілетко, Христина Буртник, а також Леся Ганжа, редактор сайту «Доступ до правди» (ТВС).

Експерти детально розглянули теми співвідношення права на доступ до публічної інформації та захисту персональних даних, доступ до інформації, визнаної службовою, таємною чи конфіденційною, оскарження відмов у доступі до інформації та в цілому провели огляд останніх змін, внесених до медіа-законодавства України.

DSC00836«Я вдячний спеціалістам Інституту Медіа Права за практичні знання. В мене відносно багатий досвід роботи в сфері доступу до публічної інформації, але на тренінгу я отримав нові, а головне, практичні знання. Зокрема, де знаходити інформацію з декларацій депутатів, що не працюють в місцевих радах», – коментує Олег, активіст з Харкова.

Учасники відмічають, що найбільш корисним було дізнатися українські кейси та історію розвитку законодавства про доступ до публічної інформації в Україні, про що детально розповіла Віта Володовська, а також попрактикуватися в складенні «трискладового тесту» на конкретних справах з практиком в сфері доступу Ігорем Розкладаєм.

DSC00682«Кожен зі спікерів, які проводили тренінг, був практиком. Це надихає рівнятися на них, піднімаючи як свій рівень обізнаності, так і серед населення та держслужбовців у власному місті», – коментує Ольга з Хмельницького.

«В першу чергу, потрібно, щоб серед чиновників та громадян закріпилося розуміння суті права на доступ», – відмічає Тетяна Олексіюк юрист Інституту Медіа Права. «Я сподіваюсь, що право на доступ до публічної інформації все більше і більше буде визнаватись як невід’ємне право людини».

Тренінг для громадських активістів з доступу до публічної інформації проводився в рамках проекту «Демократизація, права людини і розвиток громадянського суспільства», який виконується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії протягом 2013-2016 рр. Організатор заходу – Інститут Медіа Права.