Громадські активісти через суд вимагають забезпечити доступ до засідань Верховної Ради

October 22, 2014

Координатор ресурсу «Доступ до правди» Аліса Рубан за підтримки Інституту Медіа Права подала позов до Голови Верховної Ради України Олександра Турчинова з вимогою забезпечити доступ громадян до відкритих засідань парламенту.

Ще 19 квітня набули чинності зміни до Регламенту Верховної Ради, які передбачають, що відкритість засідань Ради забезпечується шляхом доступу до них будь-яких осіб. При цьому, порядок доступу має визначатися Розпорядженням Голови Верховної Ради України. Однак, попри те, що минуло вже півроку, зазначений Порядок досі залишається невизначеним.

У липні представники Центру UA Інна Борзило, Аліса Рубан і юрист Інституту Медіа Права Тетяна Семілетко, чия спроба на підставі закону потрапити до парламенту виявилась невдалою, підготували звернення до Голови Верховної Ради України щодо необхідності вжиття заходів для забезпечення вільного доступу до Верховної Ради. Однак, у своїй відповіді, яку активісти отримали лише наприкінці вересня, спікер обмежився запевненням, що профільні комітети нині працюють над змінами до самого Регламенту Верховної Ради.

«Незважаючи на законодавчі зміни, відповідно до яких громадяни отримали право бути присутніми у сесійній залі парламенту, порядок доступу до відкритих засідань ВРУ досі невизначений. Тож, на практиці українці не можуть потрапити на пленарні засідання, щоб особисто проконтролювати діяльність народних обранців», – зауважила Аліса Рубан.

У зв’язку з цим, було вирішено звернутись до суду з вимогою зобов’язати Олександра Турчинова виконати норми закону та забезпечити можливість громадян безпосередньо спостерігати за процесом прийняття важливих суспільних рішень.

«Закон чітко встановлює обов’язок Голови Верховної Ради прийняти Розпорядження щодо «правил» доступу громадян до засідань парламенту, – зауважує директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко. – Відсутність такого порядку по суті є порушенням права громадян отримувати об’єктивну інформацію про діяльність їх представників у владі – регулярність відвідування ними засідань, виконання вимог законодавства щодо особистого голосування, дотримання парламентських процедур, а також наскільки публічні обіцянки депутатів відповідають рішенням, за які вони голосують або ні».


Засідання Окружного адміністративного суду м. Києва у справі відбудеться 28 жовтня 2014р. о 9:30 за адресою вул. Вел. Васильківська 81а, зал судового засідання № 133. Розгляд справи є відкритим.

Про бажання взяти участь у засіданні прохання повідомити за тел. 383-20-44 (094-927-90-44) або на e-mail адресу: vita@medialaw.kiev.ua (для представників ЗМІ та громадських активістів).