Громадські організації закликатимуть до якнайшвидшої повної ліквідації Комісії суспільної моралі

February 12, 2015

Медійні громадські організації узгодили позиції та подальший план дій щодо ліквідації Комісії із захисту суспільної моралі під час експертного обговорення, організованого Інститутом Медіа Права.

Верховна Рада 10 лютого ухвалила зміни до Закону України «Про захист суспільної моралі» (законопроект #1647), створивши передумови для ліквідації Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕК). Медійні організації, в тому числі Інститут Медіа Права, впродовж багатьох років боролися за ліквідацію цього органу, що фактично працював на державну цензуру та дублював повноваження інших державних органів.

Прийняті зміни до закону усувають юридичні бар’єри для ліквідації НЕК, а також змушують державні органи, до компетенції яких відноситься нагляд і контроль у сфері суспільної моральні виконувати свої функції. Відтак, медійні громадські організації одностайно наголошують на необхідності якнайшвидшої ліквідації НЕК та припинення фінансування її з державного бюджету.

Прагнучи до діалогу та дотримання високих стандартів щодо питань моралі, етики, принципів діяльності ЗМІ, протидії інформаційної агресії, громадські організації домовилися надалі:

  • закликати президента якнайшвидше підписати Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі» (щодо державного нагляду)», а уряд – здійснити усі необхідні заходи із ліквідації Комісії із захисту суспільної моралі;
  • моніторити ліквідаційний процес Комісії із захисту суспільної моралі;
  • стежити, щоб фактично цей орган цензури не продовжив функціонування в іншому вигляді;
  • вести діалог з церквами та суспільством для безконфліктного втілення реформи з оптимізації регулювання інформаційного простору;
  • працювати над саморегулюванням засобів масової інформації (в якості альтернативи державному контролю).

 Громадські організації та представники медійної галузі висловлюють готовність до активної участі у впорядкуванні питань моралі шляхом саморегуляції. Водночас вони підкреслюють, що вже існуючі державні органи з регулювання цих питань, зокрема, Національна рада з телебачення та радіомовлення і Держкомтелерадіо, повинні відповідально ставитися до покладених на них обов’язків і ефективно виконувати свою роботу.

 Проведення цього заходу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через Агентство США з міжнародного розвитку(USAID) та Інтерньюз. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Інституту Медіа Права та не обов’язково відображає точку зору американського уряду, USAID та Інтерньюз.