Громадськість вітає рішення Міністра А. Абромавичуса відкликати позов із СОТ проти Австралії щодо маркування упаковки сигарет

June 8, 2015

Міністерство економічного розвитку та торгівлі України після тривалої громадської та дипломатичної кампанії призупинило торгову суперечку України проти Австралії у Світовій організації торгівлі (СОТ) щодо законодавства про однотипну упаковку сигарет. На думку експертів та громадськості, такий крок демонструє здатність уряду виправляти помилки попередників, вести діалог із громадянським суспільством та ставити державні, економічні та політичні інтереси вище комерційних вигод міжнародних корпорацій.

«Після детального вивчення обставин скарги України до Австралії в рамках СОТ та спілкування із ключовими зацікавленими сторонами Мінекономрозвитку вирішило припинити суперечку з Австралією щодо уніфікованого пакування тютюнових виробів», – зазначено у прес-релізі Міністерства. – «Міністр Абромавичус вважає, що саме зараз, коли Україна потребує значної міжнародної підтримки, ми маємо будувати імідж країни, як передбачуваного партнера, який поважає міжнародні правила та належним чином використовує міжнародні механізми. Більше того, наявні ресурси Міністерства варто спрямувати на проекти, що надаватимуть прямі переваги нашим виробникам – використання можливостей Угоди про асоціацію з ЄС, укладання договору про вільну торгівлю з Канадою, використання механізмів СОТ для покращення доступу на ринки інших країн та інші».

Громадськість з першого дня суперечки звертала увагу урядовців на економічну недоцільність та корупційну складову спору з Австралією. У травні 2012 року підписант позову у СОТ В. П’ятницькій, тодішній урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції, отримав міжнародну анти-відзнаку «Marlboro Man» як лобіст тютюнової індустрії, а в 2013 році цей чиновник був номінантом анти-премії тютюнових лобістів «Золота коса». Але зусилля були марними та наштовхувалися на глуху стіну закритості та непрозорості діяльності уряду.

У травні 2014 року активісти зустрілися із Міністром економіки П. Шереметою, який пообіцяв вивчити ситуацію та докласти зусиль для відкликання ганебного позову. Натомість він теж зіштовхнувся із жорстким опором у цій справі та не зміг завершити її.

Так агенція «Reutеrs» пише, що компанія «British American Tobacco» надає фінансову та технічну підтримку Україні у цій справі у СОТ. Колишня Прем’єр-міністр Австралії Джулія Гіллард заявляє, що її країні ця справа вже коштує десятки мільйонів доларів, а в Україні продовжували стверджувати аж до березня 2015 року, що цей позов нам нічого не коштує, та є вигідним з усіх сторін.

Переломним моментом стала активна медійна кампанія, акції прямої дії та активізація представників діаспори на дипломатичному фронті. Публікації у ЗМІ та резонансне журналістське розслідування “Слідство. Інфо” підняли проблему на найвищий рівень та змусили Прем’єр-міністра України відреагувати на вимоги громадськості. 20 травня 2015 р. під час засідання уряду А. Яценюк дав доручення розібратися у справі, а 25 травня Міністр А. Абромавичус особисто зустрівся із представниками громадянського суспільства та діаспори для ознайомлення з аргументами. Пізніше, 28 травня суддівська група СОТ отримала лист від України щодо призупинення провадження у справі проти Австралії.

«Україна призупинила на вимогу громадських організацій свою участь у торговій суперечці в СОТ щодо антитютюнових законів Австралії. Міністерство економічного розвитку визнало, що жодного економічного інтересу України у цій справі немає, крім того справа кидає тінь корупційності на Уряд. З юридичного боку Україна на сьогодні саме призупинила (suspend) участь у суперечці. Це означає, що протягом року вона може відновити справу. Якщо протягом року цього не станеться, справа завершується автоматично. В України була можливість припинити суперечку вже зараз (withdraw): або в односторонньому порядку або шляхом досягнення урегулювання з Австралією (тоді подається спільне подання). Не очікую, що Україна відновить участь у справі. Більш прогнозовано, що будуть проведені додаткові консультації з Австралією з метою вийти на підписання взаємної згоди на припинення суперечки. При чому у Міністерства є можливості в ході цих переговорів отримати певні додаткові преференції від Австралії в інших питаннях за відмову від суперечки щодо антитютюнового закону», – зауважив Тарас Шевченко, керівник проекту «Київ без тютюнового диму», Інститут Медіа Права.

2015 рік став переломним у подальшому запровадженні однотипної упаковки. У березні цього року спочатку Ірландія, потім Великобританія, а у квітні Франція стали країнами, які запроваджують подібні законодавчі норми для боротьби проти тютюну. Призупинивши справу у СОТ проти Австралії, Україна дала поштовх всім країнам вжити рішучих заходів, що зменшують споживання тютюну й сприяють охороні здоров’я своїх громадян.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

KOR_0813 (1)