У Харкові обговорили, як захистити викривачів від кримінального переслідування

April 25, 2016

22 квітня Всеукраїнська ліга правників проти корупції у партнерстві з коаліцією “Ініціатива11” провели експертне обговорення щодо впровадження законодавчих гарантій захисту викривачів від кримінальних переслідувань, які можуть бути як помста за повідомлення про корупційні діяння, зловживання владою, порушення прав людини. 

DSCF9907

Модераторами зустрічі виступили представниці Всеукраїнської ліги правників проти корупції Олена Шостко та Оксана Нестеренко. В обговоренні взяли участь близько 25 фахівців, серед яких — адвокати, громадські активісти, експерти в сфері кримінального та кримінально-процесуального права та фахівці в сфері запобігання корупції, а також науковці.

Учасники заходу обговорили питання щодо небезпек, які чекають на викривачів, зокрема звинувачення викривача в свідомо неправдивому повідомленні про вчинення злочину чи неправдивих показаннях, притягнення до кримінальної відповідальності за розголошення інформації з обмеженим доступом. Експерти висловили рекомендації щодо впровадження законодавчих гарантій про захист викривачів від кримінальних переслідувань та можливі механізми захисту прав викривачів. Зокрема, створення механізму досудового захисту викривачів, ролі НАЗК чи Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в цьому механізмі. Окрема увага була приділена питанню щодо необхідності створення національного фонду захисту викривачів та єдиного реєстру справ викривачів. Крім того, під час круглого столу було пряма трансляція з Олександром Ружанським, який став жертвою переслідувань в результаті оприлюднення інформації про прокурора сил АТО, а саме звинувачень на його адресу щодо придбання елітної нерухомості в столиці.

Викриття інформації про корупційні діяння, порушення прав людини, зловживання владою є вкрай актуальними для України. Разом з тим, враховуючи існування системної корупції в Україні, дуже часто викривачі стають самі жертвами кримінальних переслідувань за сфальсифікованими кримінальними справами. Саме тому вкрай важливим є встановлення законодавчих гарантій захисту викривачів від кримінальних переслідувань”, – вважає експерт з захисту прав викравачів, представник коаліції “Ініціатива 11” Оксана Нестаренко.

DSCF9924Вона зазначила, що Харків було обрано місцем проведення круглого столу не випадково.  Це найбільша школа права і фахівці в сфері кримінального та кримінально-процесуального права знаходяться саме там. 

Під час обговорення було отримано важливі коментарі щодо механізмів захисту викривачів, зокрема фахівці зазначили, що дуже слушно було б внесення змін до Кримінального Кодексу України і відповідно включення спеціальних норм щодо звільнення викривачів від кримінальної відповідальності за поширення інформації з обмеженим доступом (державної таємниці), якщо інформація є соціально значущою. А також створення спеціального уповноваженого органу, що буде захищати права викривачів. Крім того експерти зазначили про обов’язковість надання безоплатної правової допомоги викривачам у їхніх справах”, – резюмувала експерт. 

Всі пропозиції, що були висловленні протягом проведення експертного обговорення будуть враховані та оприлюдненні на офіційному сайті “Ініціатива 11” (https://initziativa11.org), сайті «Всеукраїнська Ліга правників проти корупції» та на ФБ сторінці групи “Ініціатива 11”.