Інститут Медіа Права долучився до координаційної коаліції “Декларації під контролем”

February 3, 2016

Декларації під контролем – під такою назвою антикорупційні активісти утворили громадську коаліцію, до якої увійшов ІМП.

Представники найдосвідченіших антикорупційних громадських організацій, які зокрема займаються майновою доброчесністю чиновників, оголосили 1 лютого 2016 року  про утворення коаліції “Декларації під контролем“, підписавши меморандум. Завданням  коаліції є координація роботи з перевірки декларацій посадових та службових осіб і очищення влади від виявлених таким чином корупціонерів.

До складу коаліції  ввійшли такі громадські:

  1.  ГО «Громадський люстраційний комітет»;
  2. Transparency International Україна;
  3. ГО «Центр політичних студій та аналітики»; «Центр локального самоврядування»,
  4. Команда проекту declarations.com.ua (спільний проект «Інтерньюз Україна», «Канцелярська сотня», «Наші гроші з Денисом Бігусом», Перший суспільний, texty.org.ua);
  5. ГО «Інститут Медіа Права».

 

Свою підтримку ці ініціативі висловив народний депутат України Єгор Соболєв, Голова Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції;

 

DSC04858Як зазначила експерт  Інституту Медіа Права Тетяна Семілетко, свої зусилля об’єднали  «громадські організації, які вже тривалий час займаються антикорупційною діяльністю, люстрацією, експертною, аналітичною, моніторинговою, адвокаційною і освітньою діяльністю з питань корупції, і мають досвідчені команди і цілі мережі прихильників-активістів по всій Україні

За останніми соціальними дослідженнями найефективнішими у боротьбі з корупцією є заходи громадських організацій (28%) та ЗМІ ( 27%). Саме тому, як описала Тетяна Семілетко «можна вважати, що суспільство своїм запитом на подолання корупції замовило нам громадський аудит майнових декларацій чиновників

DSC04912Отже, засновники також визначили та оголосили цілі коаліція «Декларації під Контролем». По-перше, забезпечення доступу до декларацій посадових та службових осіб, тобто їх відкритості як публічної інформації є основною ціллю коаліціїю. По-друге, «Декларації під контролем» займається змістовним аналізом декларацій та журналістських розслідувань. Координація роботи за цими напрямами набуває особливої ваги з огляду на провал майнової люстрації в Україні, на чому наголосила Олександра Дрік, Голова Ради ГО «Громадський люстраційний комітет».

Особлива увага буде приділятися приховуванню декларацій, статків (нерухомості, транспортних засобів, тощо); приховування статків членів сім’ї; надмірні суми подарунків, призів та виграшів; спадщини; невідповідність стилю життя задекларованим статкам.

Окремою категорією для аналізу будуть декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру українських суддів, що зокрема ініціює Інститут Медіа Права з огляду на актуальність виховання фінансової сумлінності українських суддів та їх майнової люстрації.

Окрім того, коаліція співпрацюватиме з НАЗК (Національного агентства з питань запобігання корупції) та міжнародними експертами. Адже до повноважень НАЗК належать контроль за дотриманням вимог цього законодавства, у тому числі здійснення перевірки змісту майнових декларацій та моніторинг відповідності зазначених даних стилю життя конкретного службовця, а також забезпечення ведення самого Єдиного реєстру декларацій. Запуск цього реєстру депутати відклали до 2017 року.

Зрештою велику увагу в рамках «Декларації під контролем» буде також приділено навчальній та просвітницькій роботі, проведення кампаній за звільнення недоброчесних декларантів, а також аналізу прогалин антикорупційного  та люстраційного законодавства для подальшого їх виправлення.

В результаті, переконані засновники, це дозволить підвищити рівень фінансової підзвітності українських чиновників, впровадити та добитися дотримання нових правил декларування за Законом України від 14.10.2014, та зрештою – очищити владу від недоброчесних чиновників – декларантів.