Інститут Медіа Права оскаржує ненадання інформації про штатний розпис міністерства

December 22, 2011

21 грудня 2011 року відбулося попереднє судове засідання у справі за позовом юриста Інституту Медіа Права Ольги Сушко до Міністерства юстиції України. У позовній заяві пані Сушко оскаржує відмову міністерства надати інформацію про його штатний розпис.

Ще у липні 2011 року експерти Інституту Медіа Права звернулися до ряду органів державної влади із запитами на отримання копій їх штатних розписів. Однак не всі адресати надали запитані документи.

Зокрема, Міністерство юстиції України у відповіді на запит вказало, що штатні розписи містять інформацію про посадовий оклад державних службовців, і такі відомості є конфіденційною інформацією про осіб. Конфіденційна інформація про особу не може бути надана без її попередньої згоди або відповідного рішення суду.

Водночас посадові та службові особи Міністерства юстиції України отримують заробітну плату із коштів Державного бюджету України. Відповідно до Законів України «Про доступ до публічної інформації» та «Про засади запобігання і протидії корупції» інформація про отримання службовцями цих коштів не може бути обмежена у доступі. Окрім того, у штатні розписи зазвичай взагалі не включаються персональні дані. Якщо вони і містяться у відповідних документах міністерства, то орган влади повинен був надати документ, вилучивши із нього конфіденційну інформацію. Так повинна бути надана відповідь на запит у відповідності до Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Інститут Медіа Права оскаржив відповідь Міністерства юстиції України до керівника цього органу влади. Однак скаргу розглянув не Міністр юстиції, а його заступник – та ж особа, що дала відповідь на первинний запит. У відповіді на скаргу були викладені такі ж аргументи, як і у першому листі міністерства, і копію штатного розпису не було надано.

Оскільки досудове оскарження виявилося неефективним, 29 листопада 2011 року юрист Інституту Медіа Права Ольга Сушко подала позов до Окружного адміністративного суду м. Києва з вимогою визнати відмову у наданні інформації протиправною, а також зобов’язати Міністерство юстиції України надати запитувані документи. Розгляд справи відбудеться у січні 2012 року, і про його результати Інститут Медіа Права повідомить додатково.