Інститут Медіа Права оскаржує відмову Держкомтелерадіо у проведенні громадської експертизи

May 20, 2010

Першого квітня 2010 року була ініційована громадська експертиза Державного комітету телебачення та радіомовлення України. Предметом експертизи повинна була стати діяльність Держкомтелерадіо із регулювання порядку мовлення Державної телерадіокомпанії «Всесвітня служба «Українське телебачення і радіомовлення» (ДТРК «УТР»).

Шостого травня 2010 року від Держкомтелерадіо надійшов лист, у якому йшлося про відмову у проведенні громадської експертизи. Причиною відмови названо те, що «при Держкомтелерадіо створена та діє Громадська рада, до компетенції якої відноситься також проведення громадської експертизи діяльності Держкомтелерадіо».

Така відмова є незаконною, оскільки чинне законодавство, що регулює проведення громадських експертиз (а саме Постанова Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2008 р. № 976) не передбачає обмежень щодо кола інститутів громадянського суспільства, які можуть одночасно або послідовно здійснювати експертизу одного й того ж органу виконавчої влади.

Інститут Медіа Права надіслав до Кабінету Міністрів скаргу на цю відмову. ІМП має намір домогтися визнання права на проведення громадської експертизи Держкомтелерадіо і згодом здійснити її. Слідкуйте за ходом розгляду скарги та проведенням інших експертиз на спеціальному розділі нашого сайту.