Інститут Медіа Права оскаржив бездіяльність Апарату ВРУ до Генеральної прокуратури

May 22, 2014

Інститут Медіа Права 22 травня 2014 року подав скаргу до Генеральної прокуратури України, в якій йдеться про невиконання Апаратом Верховної Ради вимог ч.2 ст.12 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції». Зазначена норма передбачає, що  відомості з декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру народних депутатів України підлягають оприлюдненню протягом 30 днів з дня їх подання за місцем роботи на офіційному веб-сайті відповідного державного органу чи органу місцевого самоврядування на строк не менше одного року.

На основі аналізу наповнення офіційного веб-сайту Верховної Ради, офіційних друкованих видань та подання запитів до Апарату Верховної Ради України було виявлено, що Апарат Верховної Ради України оприлюднив лише незначну частину декларацій. Зокрема, у відповіді на один із запитів Апарат ВРУ зазначив, що відомості з декларацій 54 народних депутатів України були розміщені на офіційному сайті Верховної Ради України на персональних сторінках відповідних депутатів, а  в газеті Верховної Ради «Голос України» було опубліковано відомості лише 51 народного депутата.

Відповідно до ч. 1 ст. 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення  неоприлюднення інформації, обов’язкове оприлюднення якої передбачено Законами України «Про доступ до публічної інформації» та «Про засади запобігання і протидії корупції», тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (425-850 грн.). Протоколи у справах про такі правопорушення складаються працівниками прокуратури.

 З текстом скарги можна ознайомитись за посиланням.