Інститут Медіа Права оскаржив судове рішення щодо відмови в наданні автобіографій лідерів політичних партій

July 1, 2015

Інститут Медіа Права 26 червня 2015 року подав апеляційну скаргу на рішення Окружного адміністративного суду м. Києва, який визнав правомірною відмову Центральної виборчої комісії в наданні громадській організації копій автобіографій лідерів політичних партій, які перемогли на виборах до парламенту у 2014 році: Яценюка А.П., Кличка В.В., Гопко Г.М., Ляшка О.В., Бойка Ю.А., Тимошенко Ю.В.

З метою розкрити відомості про ключових політиків на виборах, Інститут Медіа Права декілька разів звертався до ЦВК з вимогою на підставі Закону України «Про доступ до публічної інформації» надати відомості з автобіографій кандидатів. Однак, у листопаді 2014 року комісія відмовила в задоволенні запиту, надіславши у відповідь лише короткі біографічні довідки, що їх вона зобов’язана оприлюднювати на офіційному веб-сайті.

Відмова в наданні публічної інформації була оскаржена до суду на початку березня, проте розгляд справи по суті відбувся лише 8 червня 2015 року. Колегія суддів відмовилась задовольнити позов Інституту Медіа Права і зобов’язати ЦВК надати запитані відомості. У своєму судовому рішенні судді зазначили, що автобіографії містять конфіденційну інформацію і в даному випадку немає підстав для їх поширення. На думку суду, інформації, що оприлюднюється на сайті ЦВК ( ПІБ, дата народження, громадянство, час проживання в Україні, місце роботи, партійність, наявність судимості та суб’єкт висування) цілком достатньо для реалізації прав громадян, тому відомості про освіту, трудову та громадську діяльність кандидатів на виборах, що вносяться до автобіографій, не є предметом суспільного інтересу.

Не погоджуючись із таким рішенням, Інститут Медіа Права подав апеляційну скаргу до Київського апеляційного адміністративного суду. Зокрема, громадська організація звертає увагу на те, що Закон «Про вибори народних депутатів» містить спеціальні норми щодо відкритого режиму доступу до усієї інформації, що подається кандидатами для реєстрації на виборах. Крім цього, ні ЦВК, ні суд першої інстанції належним чином не виконали вимоги «трискладового тесту» при обмеженні доступу до даних автобіографій.

Варто зауважити, що Віталій Кличко та Ганна Гопко самостійно оприлюднили свої автобіографії ще до парламентських виборів, проте, навіть відкриті ними дані, ЦВК продовжую зберігати в секреті.