Інститут Медіа Права подав касацію у справі журналістки Соломко

June 30, 2012
Двадцять сьомого червня 2012 року була подана касаційна скарга у справі журналістки Ірини Соломко щодо ненадання інформації про помічників народних депутатів України.

У грудні 2011 року оглядач журналу «Кореспондент» звернулася до Апарату Верховної Ради України із запитом, в якому попросила надати їй список помічників народних депутатів 6-го скликання; прізвища тих помічників, які мають статус державного службовця; а також суми заробітної плати за вересень і жовтень 2011 року тих помічників-консультантів, які є державними службовцями. Однак їй було відмовлено у наданні цієї інформації.

Окружний адміністративний суд міста Києва лише частково задовольнив вимоги позивачки. Суд визнав, що відмову Апарату Верховної Ради України надано із порушенням вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації», оскільки у тексті не вказаний порядок її оскарження, як це прямо передбачено законом. Однак ненадання запитаних відомостей було визнано правомірним.

Суд дійшов висновку, що Апарат Верховної Ради України не володіє частиною запитаної інформації. Що ж до інших відомостей, то суд визначив, що вони не повинні бути надані, оскільки це конфіденційна інформація про помічників-консультантів. В обґрунтування цієї тези суд послався на Рішення Конституційного Суду України №2-рп/2012 від 20 січня 2012 року. Апеляційний суд також відмовив у задоволенні позовних вимог – з тих самих міркувань, що й суд першої інстанції.

Однак, посилаючись на норми Закону України «Про доступ до публічної інформації», Інститут Медіа Права оскаржив це рішення до касаційної інстанції. Про подальший хід судового процесу буде повідомлено додатково.