Інститут Медіа Права подає касацію у справі Сергія Лещенка

May 21, 2012

Вісімнадцятого травня 2012 року Інститут Медіа Права подав касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду у справі журналіста Сергія Лещенко.

Суди першої та апеляційної інстанції відмовили Інституту Медіа Права у задоволенні його позовних вимог щодо отримання відповіді на запит, надісланий Сергієм Лещенком до Вишгородської районної державної адміністрації рік тому. Запит журналіста стосувався договору купівлі-продажу земельної ділянки між Вишгородською РДА та Президентом України. Зокрема, журналіст цікавився вартістю, за якою державна земельна ділянка була продана Віктору Януковичу.

Райдержадміністрація не надала журналісту відповідні документи і відомості. Установа підтвердила факт укладення між нею та Віктором Януковичем договору купівлі-продажу земельної ділянки площею 1,7688 га, а також існування усіх необхідних документів, пов’язаних з укладанням такої угоди. Водночас у наданні інформації за запитом було відмовлено. Відмова була аргументована тим, що така інформація «стосується права приватної власності, інших прав та охоронюваних законом інтересів іншої особи», а також забороною протиправного втручання в особисте і сімейне життя особи.

У судах двох інстанцій Інститут Медіа Права наголошував на тому, що запитувані журналістом відомості є публічною інформацією, оскільки це інформація, якою володіє суб’єкт владних повноважень, і вона стосується розпорядження державним майном. Ця інформація безпосередньо визначена Законом України «Про доступ до публічної інформації» як така, що не може бути обмеженою в доступі.

Інститут Медіа Права також подав заяву про поновлення строку касаційного оскарження, оскільки Київський апеляційний адміністративний суд розглянув справу без повідомлення позивача про відкриття провадження та рішення суду, позбавивши сторону змоги подати касаційну скаргу у строк.

Про рішення суду касаційної інстанції у цій справі буде повідомлено додатково.